Foto: Karen Eliot (Flickr)

Foto: Karen Eliot (Flickr)

Terwijl klimaat-sceptici deze week hun best deden om knullige fouten in het 3000 pagina’s tellende IPCC-rapport breed uit te meten, bleek uit nieuw wetenschappelijk onderzoek dat het ijs op de Noordpool nog sneller verdwijnt dan tot voor kort werd aangenomen. Enkele jaren geleden nog dachten wetenschappers dat de Noordpool ijsvrij zou zijn in 2100, maar door het versnelde tempo van de klimaatverandering zou dit nu tussen 2013 en 2030 kunnen plaatsvinden.

Het klimaat verandert en de mens is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak

Het onderzoek dat sinds 2007 werd uitgevoerd door 370 wetenschappers uit 27 landen lijkt te bevestigen dat de hoodconclusie uit het veelbekritiseerde IPCC-rapport onveranderd overeind staat: het klimaat verandert, en de mens is vermoedelijk de oorzaak.

Hoogleraar Pier Vellinga onderstreepte die stelling vandaag in het Radio1-programma Tros Nieuwsshow waar hij in ging op een aantal van de gesignaleerde fouten. Over het smelten van de gletsjers in de Himalaya zei hij bijvoorbeeld dat er wel degelijk wetenschappelijke consensus is dat de ‘lage’ gletsjers in de Himalaya over niet al te lange tijd zijn gesmolten. Die constatering is helaas zonder het woord ‘lage’ overgenomen in het IPCC-rapport. Maar het belangrijktse is volgens Vellinga dat de hoofdboodschap – meer CO2-uitstoot leidt tot meer opwarming – nog nooit onderuit is gehaald.

Duurzaamste wijk voor Den Haag

Maar gelukkig wordt er in Den Haag niet alleen gekissebist over klimaatverandering, er wordt ook serieus werk gemaakt van klimaatactie. Deze week bleek bijvoorbeeld ook dat Den Haag de duurzaamste wijk van Nederland krijgt compleet met ecologische zones, volkstuinen die ook dienstdoen als openbare tuinparken en zeer duurzaam gebouwde huizen.

Hopelijk volgen meer steden het voorbeeld van Den Haag, want Nederland staat 47e in de internationale groene ranglijst, ver achter landen als Zweden, Engeland en Duitsland.

Eerlijk winkelen in Utrecht en andere grote steden

Wie niet op Den Haag wil wachten voor een duurzamere aarde, maar zelf het goede voorbeeld aan politici wil geven, ontving deze week goed nieuws uit mijn eigen stoadsie Utreg. De website Eerlijk winkelen lanceerde een eerlijke winkelroute voor de Domstad. Ook voor Amsterdam, Den Haag, en Groningen biedt de website al routes aan. Gek genoeg ontbraken in de lijst voor Amsterdam H&M en Starbucks, terwijl die in de Good & Green Guide maar liefst 8 sterren ontvingen.

Leuk nieuws uit Japan

Leuk nieuws kwam deze week uit Japan. In het land van de rijzende zon woont een zeeleeuw die Japans kan schrijven. OK, met een beetje hulp van zijn instructeur, maar wat je in deze video ziet, blijft opmerkelijk.