Foto: FaceMePLS (Flickr)

Foto: FaceMePLS (Flickr)

Tweedehands roken, of meeroken, wordt streng aangepakt sinds blijkt dat het schadelijk is voor de gezondheid. Roken op de werkplek en in restaurants is daarom verboden. Maar wat doen we tegen derdehands roken? Kleine nicotinerestjes blijven maanden aan je kleren en huid blijven kleven. Tot nu toe werd gedacht dat dit niet schadelijk was. Maar Amerikaanse onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory spreken deze gedachte tegen.

Vooral gevaren voor kinderen

Zij publiceerden een onderzoek waaruit blijkt dat nicotineresten kankerverwekkend kunnen worden, wanneer ze in aanraking komen met waterstofnitriet, een stof die veel voorkomt, bijvoorbeeld in uitlaatgassen. Met andere woorden: je huid, je spullen, je behang, ze bewaren nicotineresten als een soort marktplaats voor ziekmakende kopers. De onderzoekers zien vooral gevaren van derdehands roken voor kleine kinderen: zij steken vaak voorwerpen in hun mond en de giftige stoffen worden ook opgenomen door hun huid.

Anti-rookbeleid

Wil de overheid de gevaren van tweedehands en derdehands roken serieus tegengaan, dan lijkt roken ontmoedigen het beste. We kunnen daarbij leren van Engeland dat veel succes heeft bij het terugdringen van roken. Zij gebruiken hiervoor een combinatie van middelen: rookreclame is verboden, de prijzen voor tabak zijn aanzienlijk hoger dan in Nederland en stoppers worden geholpen met begeleiding.

Bronnen: BBC News, EOS.eu en Nationaal Kompas Volksgezondheid