Foto: pedrosimoes7, Flickr

Foto: pedrosimoes7, Flickr

Goed slapen is essentieel voor alerte en scherpe dagen. Wij hebben een aantal tips voor je verzameld.

1. sla je slaap op

De nummer 1 tip voor deze vrijdag, goed voor fervente stappers: slaap gedurende de week meer, dan hou je het weekend beter uit. Uit onderzoek blijkt dat je slaap kunt “opslaan”. Een goede slaapvoorbereiding helpt ook om sneller te herstellen van je nachtelijke avonturen. Lees er meer over op ons MSN kanaal “Optimistisch Nieuws”

2. neem een “power nap”

Je kunt slaap sparen door vroeg op bed te gaan. Maar ook een tukje overdag, de “power nap” kan helpen. Slaap niet langer dan 20 minuten. Kies ook het moment dat bij jouw bioritme past. Voor extra power kun je vlak voor je dutje een kop koffie nemen. Lifehacker heeft een hele serie artikelen over de powernap (Engels)

3. Koppel op tijd af

Zorg dat je rustig wordt vóórdat je gaat slapen. Anders neem je je zorgen en gedachten mee naar bed en ga je malen. Doe een half uur of langer voordat je gaat slapen de computer en t.v. uit en doe eens even niets.

Andere slaaptips van de American Academy of Sleep Medicine (via e! Science News):

  • hou je aan vaste manieren van naar bed te gaan
  • gebruik geen caffeïne of andere stimulerende middelen
  • neem je zorgen niet mee naar bed
  • ga niet hongerig naar bed, maar ook niet met een volle maag
  • vermijd stevige training minder dan 6 uur voordat je gaat slapen
  • zorg dat je slaapkamer donker en koel is
  • kom elke ochtend op dezelfde tijd uit bed

Lees ook andere gezondheidstips op hetkanWel