Thomas Kohler, Flickr, CC BY 2.0

Thomas Kohler, Flickr, CC BY 2.0

Wat kosten zonnepanelen? Of eigenlijk: wat brengen ze op? Ondanks de bekendheid van zonne-energie, hebben maar weinig mensen beeld bij de bedragen die gemoeid zijn met aanschaf van een zonnestroominstallatie.

Wist je bijvoorbeeld dat zonne-energie op dit moment al goedkoper is dan ‘normale’ stroom? Ik zal het je laten zien aan de hand van een simpele berekening.

Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt ongeveer 3500 kWh  per jaar. Om dit op jaarbasis zelf op te wekken, heb je een installatie nodig van circa 4200 Wp (Wattpeak, de eenheid waarin het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt).

Houdt er wel rekening mee dat je voor een installatie met dit vermogen een behoorlijk groot dak moet hebben. In dit artikel kun je lezen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Een kwaliteitsinstallatie van deze grootte kun je op dit moment kopen voor zo’n € 16.000. Daarmee heb je een compleet systeem, met de zonnepanelen, omvormer, bekabeling, aanpassingen aan je meterkast etcetera. In dit bedrag zit ook de montage opgenomen.

Tip! Uit mijn eigen adviespraktijk weet ik dat er flinke prijsverschillen zijn tussen leveranciers. Dit kan oplopen tot zo’n 30%, voor systemen die qua kwaliteit vergelijkbaar zijn. Het loont dus de moeite om een flink aantal offertes op te vragen.

Als je de investering van € 16.000 deelt door het aantal kWh’s dat het systeem in 25 jaar gaat opwekken (circa 25 x 3500kWh), dan zie je dat je prijs per kWh ongeveer € 0,18 is. En dat is 15% minder dan de prijs die je op dit moment betaalt voor groene stroom!

Daarbij heb ik mogelijke subsidie nog buiten beschouwing gelaten, omdat je die eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Laat je dus niet op het verkeerde been zetten: zonne-energie is voor de consument nu al goedkoper dan andere stroom.

Wanneer stap jij over?

Fijne dag,
Jeroen

Twitter: @jeroensaeijs
Deze post is origineel gepubliceerd op BrabantEnergy.nl


Special zonne-energie

Op hetkanWel leggen we jou van A – Z uit hoe je een zonnepaneel op je dak kunt krijgen. In een serie artikelen bespreken verschillende vragen die je over zonnepanelen kunt hebben. Lees er meer over op onze speciale pagina. Heb je zelf vragen die (nog) niet beantwoord worden? Stuur een mail naar mailhetkanWel@gmail.com en we nemen je vraag mee.

Wil je meer weten over de kosten van zonnepanelen voor een gemiddeld gezin en waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen? Lees dan eens ons dossier Zonnepanelen.