zeefje Les van de week: we worden mooier van lieve woorden. TV-commentator Nikki Owen praatte een week lang tegen twee appels. De ene appel kreeg enkel negatieve verhalen te verduren, de ander alleen positieve. Na een week zag de eerste appel er aanzienlijk slechter uit dan de andere. Aangezien een appel evenveel water bevat als het menselijk lichaam en daardoor goed vergelijkingsmateriaal zou vormen, concludeerde Nikki Owen dat je mooier wordt van lieve woorden.

Weliswaar zijn wetenschappers sceptisch over dit ‘onderzoek’, maar de Japanner Emoto ontdekte al dat water Water ‘luistert’ naar woorden, emoties, gedachten en ontvangt trillingen van lettertekens. Het reageert volgens hem ook op muziek, water houdt bijvoorbeeld van Mozart.

Het lijkt mij persoonlijk een leuk fruitexperiment om te herhalen. Praat een week tegen twee appels, de een krijgt gezeur en gemopper, de ander complimenten en positieve gedachten. Te volgen via Twitter: #appeltest

Praten tegen baby’s blijkt ook goed. Ouders die veel praten met hun baby, zorgen dat de hersenen van hun kind zich beter ontwikkelen. Woorden stimuleren het brein meer dan andere geluiden, zoals muziek. Zelfs als baby’s nog geen woord kunnen herkennen. Dit concluderen onderzoekers van Northwestern University in de VS. Zij onderzochten 50 baby’s van 3 maanden en toonden hen plaatjes van dinosaurussen en vissen. Baby’s die woorden bij de plaatjes hoorden, lukte het beter om de plaatjes te categoriseren.

Lieve woorden doen het trouwens niet alleen goed bij appels, maar ook bij de afwas, want het zeefje op het plaatje is een hit op de Ode-website. Doreen Westphal vroeg zich af hoe je iets dagelijks als de afwas nog leuker kunt maken. Zij denkt dat geluk in het alledaagse zit en met dit zeefje – gemaakt van bioplastic – wordt de afwas inderdaad iets om naar uit te kijken.

Maar bovenal was dit natuurlijk de week van de zon die ineens scheen alsof we al diep in de lente zaten. Blogger Dominique zag zelfs iemand op de Oude Gracht in Utrecht die zijn winterkleren uittrok, deze naast zich neerlegde en verder liep. Zijn kleren achterlatend. Wordt dit een nieuw lenteritueel?

Hoogtepunt op hetkanWel deze week, was dat zonne-energie deze lente echt op het punt van doorbreken staat. Door de ecnomische crisis is zonne-energie nu al goedkoper dan ‘normale’ stroom. Bovendien schijnt in Nederland genoeg zon om stroom op te wekken met zonne-energie en kan een gemiddeld gezin met een oppervlakte van 20 m2 al 70% van zijn energiebehoefte opwekken. Die andere 30% is vervolgens vast te besparen. Het energieneutrale huishouden is niet heel ver weg meer.

Lees ook:

Zonnepanelen nu al goedkoper dan gewone stroom

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Volg Frissewind op Twitter