iStock_000000627358XSmallVoelen sommige oude vriendschappen als een verplichting? Kosten ze je meer dan ze je geven? Is wat ooit plezier of prettig was een moeten geworden? Dit artikel gaat er over hoe je deze contacten op een mooie manier kunt afsluiten.

Het begin van een vriendschappelijk contact begint over het algemeen prettig en plezierig.

Als een goed boek, dat zich gemakkelijk en aangenaam laat lezen. Gaandeweg de hoofdstukken ontstaat er soms een sleur of een afstand tussen de hoofdpersonages. Ze veranderen of misschien verandert er maar één van hen. Wat dan? Hoe gaat het boek verder…

Sommige vriendschappen zijn echter de moeite waard om op een mooie respectvolle manier af te sluiten. De eerste keer dat dit bij me opkwam was enkele jaren geleden. In mijn mailbox stond een mailtje van een vriendin die ik al jaren kende en waar ik vroeger een prettig en frequent contact mee had. Het mailtje stond er al zes weken en ik voelde me erg bezwaard door mijn uitstelgedrag.

Mijn dilemma was dat ik haar waardeerde vanwege vroegere tijden, we waren als het ware een stuk samen opgegroeid. Door de tijd heen echter hebben we andere keuzes gemaakt en zijn we andere levens gaan leiden. Waardoor we niet meer zo kort bij elkaar stonden als vroeger. Het contact begon voor mij als een verplichting begon te zien. Eigenlijk, als ik heel eerlijk tegen mezelf was, wilde ik afscheid nemen. Dit deed ik echter niet omdat ik haar geen pijn wilde doen.

Ze verdiende het echter ook niet dat ik niets van me liet horen en zo het contact liet ophouden. Vandaar dat ik besloot haar een mail te schrijven, waarin ik bovenstaande beschreef. Alhoewel ik er helemaal achter stond om dit te doen, verhinderde dit niet dat ik het spannend vond hoe ze ging reageren.

Haar reactie was bijzonder positief. Ze schreef dat ze dit zelf ook had zien aankomen en voelde dit het zelfde. Ze bedankte me voor mijn eerlijkheid en was blij dat ik dit naar haar toe verwoord had.

Het afsluiten van relaties op een respectvolle manier door te kijken naar wat ons verbonden heeft, maar ook naar wat ons scheidt, heeft me veel gebracht. Hoewel afscheid nemen niet prettig is, kan het wel op een mooie manier gebeuren. Ik merk door de diverse vriendschappen die ik heb afgesloten, zowel op werkgebied als privé, dat het opluchting geeft en ruimte voor nieuwe vriendschappen.

Afscheid nemen is een beetje sterven; sterven aan dat waarvan men houdt. Men laat een beetje van zichzelf achter in ieder uur en elke plaats.
E. Haracourt

Bron: Crossroad Coaching