zonnepaneel

Foto: telex4, Flickr


(Gastbijdrage door John de Haan). Iedereen die weleens voor zonnepanelen ‘geshopt’ heeft zal het intussen wel opgevallen zijn: het vermogen van zonnepanelen wordt door de industrie uitgedrukt in de ‘wattpeak’ (Wp). Als consument moet je deze optimistische standaardwaarde zeer kritisch bekijken. Er zijn veel factoren die de reële opbrengst van een zonnepaneel behoorlijk kunnen verlagen: de temperatuur en de instralingsfactor.

Weten waar moet je op letten als je zonnepanelen aanschaft? Begrijpen wat de verschillende garanties betekenen? Dit en nog veel meer vind je in ons dossier Zonnepanelen

Hoge temperatuur zonnepaneel = minder prestatie

In tegenstelling tot wat je misschien verwacht presteren zonnepanelen bij hogere temperatuur minder goed. Omdat de geleidbaarheid van het halfgeleidermateriaal toeneemt, daalt het spanningsverschil over de verschillende zijden van de zonnecellen. De opbrengstdaling is ongeveer een halve procent voor iedere graad celcius boven de 25°C. Aangezien zonnepanelen op een warme zomerdag gerust 65 graden warm kunnen worden, kan de totale opbrengst op zo’n dag fors lager uitvallen dan je zou verwachten. In combinatie met andere factoren als stof en transportverlies, kun je er in Nederland vanuit gaan dat het reële vermogen van je zonnepaneel zo’n 85% bedraagt van hetgeen wordt vermeld.

De ideale instralingsfactor voor een zonnepaneel

Hiermee ben je er echter nog niet. De volgende stap is namelijk het bepalen van de zogenaamde instralingsfactor; een percentage dat uitdrukt in welke mate de positie van de panelen ideaal is. Voor Nederland is een zuidwaarts gericht zonnepaneel met een hellingshoek van 35° ten opzichte van de grond ideaal; iets wat helaas lang niet voor iedereen mogelijk is. In onderstaand diagram kun je op de witte lijnen aflezen wat voor jou de opbrengstfactor zal zijn:

Een zuidwaarts gericht paneel met helling van 60° levert ongeveer 95% op

De opbrengstfactor. Een zuidwaarts gericht paneel met helling van 60° levert ongeveer 95% op

Rekensom

Voor een PV-systeem dat verkocht wordt met een piekvermogen van 1kWp, houden we in een gemiddelde situatie nog een reëel vermogen van 1×0,88×0,97= 0,85 kilowatt over. Hoeveel stroom levert mij dit op jaarbasis op? Om deze vraag te beantwoorden, pakken we de zonurenkaart erbij. In deze kaart kunnen we aflezen hoeveel uren volle zon ons land op jaarbasis ontvangt. Eén uur volle zon is hierbij een uur waarin het aardoppervlak een vermogen van 1 kilowatt per vierkante meter ontvangt.

Het aantal uren zon per jaar

Het aantal uren volle zon. In Texel kun je rekenen op ongeveer 1070 uren zon per jaar

Door het aantal uren volle zon te vermenigvuldigen met het eerder berekende reëele vermogen (in kilowatt), krijg je een goed onderbouwde schatting van het aantal kilowattuur stroom dat je zonne-systeem per jaar zal leveren. Een zonnestroomsysteem van 1kWp levert in Texel dus ongeveer 0,85 kW x 1070 uur = 910 kilowattuur per jaar op!

Foto’s: Agentschap NL

Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio

John den Haan is gepassioneerde marketeer met een grote voorliefde voor duurzame technologie en lifestyle. Hij is eigenaar van het veelbezochte zonnepanelen informatiepunt en beheert daarnaast de duurzaamheidsportal ik leef groen.

Weten waar moet je op letten als je zonnepanelen aanschaft? Begrijpen wat de verschillende garanties betekenen? Dit en nog veel meer vind je in ons dossier Zonnepanelen