Foto: bloggyboulga (Flickr)

Foto: bloggyboulga (Flickr)

Is pizza als ontbijt goed voor kinderen? Jamie Oliver, de bekende t.v. kok, vindt van niet. Met zijn nieuwe t.v. programma “Food Revolution” probeert hij de eetgewoontes van kinderen op Amerikaanse scholen te veranderen. Dat roept echter de nodige weerstand op.

Slechte eetgewoontes afleren

Jamie Oliver zet zich al langer in om kinderen beter eten te geven. In Groot Britannië heeft hij lang strijd geleverd om scholen gezonde menu’s te laten serveren. Nu gaat hij hetzelfde doen in Amerika in de t.v. show “Food Revolution”.

De serie wordt opgenomen in Huntington, de dikste stad van de VS. Veel kinderen krijgen alleen fastfood geserveerd — zelfs voor het ontbijt. Ook op school wordt weinig gezond eten aangeboden: roze, gesuikerde melk en ontbijtpizza zijn twee van de menuopties.

In het programma zie je hoe Jamie op school kinderen laat ontbijten met fruit. Je ziet hem les geven over het verschil tussen een tomaat en een aardappel. En hij probeert de “lunch ladies” ertoe te bewegen om verse producten te gebruiken, in plaats van bewerkt, ingeblikt eten met veel calorieën.

Weerstand

Jamie’s revolutie gaat niet zonder slag of stoot. Veel kinderen kunnen bijvoorbeeld niet met mes en vork eten — die heb je niet nodig bij fastfood. Dus hoe krijg je kinderen zo ver dat ze hun fruit of brood snijden? De leraren en begeleiders blijken een cruciale rol te spelen. Als zij zich inzetten, lukt het wel.

Ook de publieke opinie is niet onverdeeld enthousiast. Een radio commentator sneerde naar Jamie: “We willen niet de hele dag sla eten”. David Letterman, presentator van de Late Show, beweerde dat er teveel geld om gaat in de voedingsindustrie om die te veranderen. Het enige wat helpt zijn dieetpillen.

Jamie Oliver blijft echter optimistisch: “Ik heb vijf series in Groot Britannië gemaakt, en ik heb een miljard dollar uit de Britse overheid gehaald. We hebben de wet gewijzigd en we hebben de troep uit de scholen gekregen. Dat kan hier ook. Het kan.”

Bron: Huffingtonpost en ABC.com

Lees ook:

Dodelijk dieet groeit

Pleidooi voor echt eten