Foto: vmiramontes (Flickr)

Foto: vmiramontes (Flickr)

Het inzicht dat we tegenwoordig bloot staan aan zo’n 80.000 chemische stoffen in de lucht, het water, ons eten en ons huis maakt veel mensen onrustig. We kopen ons dan ook arm aan gezondheidsvoedsel en ontgiftingsproducten. Maar helpen die ook? Volgens sommige organisaties, zoals het Engelse Sense about Science, zijn de producten pure ‘kwakzalverij’. Ons lichaam zou prima in staat zijn om afval op te ruimen, daar heeft het geen extra hulp bij nodig.

Het onafhankelijke tijdschrift Medisch Dossier komt op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek tot een ander inzicht. Het ontgiftingsvermogen van het lichaam verschilt volgens de redactie per persoon. En bij ongeveer de helft van de mensen werkt het onvoldoende voor een adequate reiniging.

Ontgifting is een complex proces dat in het kort als volgt werkt: onder invloed van enzymen kan gif zich binden aan actieve stoffen die dit uit het lichaam verwijderen voor het schade aanricht. Hoofdredacteur van Medisch Dossier, Lynne Mc Taggert: ‘Vergelijk het met personeel van een kernreactor dat kernafval steeds zorgvuldig verwijdert voordat het de omgeving besmet. Als dit niet heel zorgvuldig gebeurt kan de schade voor de omgeving uiteindelijk groter zijn dan het afval op zich. Of dat lukt, is afhankelijk van een groot aantal factoren: aangeboren aanleg, voeding, leefomgeving, zowel binnens- als buitenshuis, enzovoort.’

Aangezien we dagelijks bloot staan aan ongekend veel giftige stoffen kan ieders lichaam wel een beetje hulp gebruiken bij ontgifting, volgens Medisch Dossier. Om te ontgiften moet je lichaam gifstoffen uitscheiden en moet je verder contact hiermee vermijden. Voor hulp kun je het beste een therapeut raadplegen. Die kan individuele factoren als lichaamsbelasting, voedselovergevoeligheid en werking van de spijsvertering beoordelen. Heb je een ernstige kwaal, zoals hartziekte of een andere aandoening, dan moet je uitsluitend onder toezicht proberen te ontgiften. Anderen kunnen baat hebben bij deze tips:

Lichaamsbeweging: stimuleert het afvoersysteem van het lichaam. Een enkele fietstraining kan het gehalte aan ontgiftingsenzymen al verdubbelen.

Launabaden: bevorderen het zweten waarbij via de huid afvalstoffen worden afgevoerd. Gewone saunabaden kunnen helpen, maar speciaal geadviseerd wordt de infrarood sauna, waarbij de straling direct in het lichaam wordt opgenomen.

Kruivormige groenten: broccoli, kool, bloemkool en waterkers zijn rijk aan isothiocyanaat, een chemische verbinding die de werking van ontgiftingsenzymen en antioxidanten stimuleert.

Uien, knoflook en prei zijn bekende lichaamsreinigers met een antioxidante werking.

Vezels kunnen zich binden aan gif in het lichaam en op die manier helpen dit af te voeren.

Groene thee is een krachtig reinigingsmiddel. Bij statistisch onderzoek zag men een relatie tussen het drinken van zo’n drie koppen groene thee per dag en een afname van het risico op kanker bij mannen en vrouwen.

Lees meer tips, wetenschappelijke inzichten, en medische adviezen over ontgiften in Medisch Dossier, april 2010. Neem een abonnement op Medisch Dossier voor € 3,25 per maand!