oregondot, flickrKan ik zelf zonnepanelen installeren? Het antwoord is heel simpel: Nee, dat is niet aan te raden.

Zonnepanelen moeten bevestigd worden op een dak. Dit moet goed en veilig gebeuren en een zonnepaneel kan heel wat kilo`s wegen wat de zaken er niet makkelijker op maakt. Daarnaast produceren zonnepanelen stroom op 16 volt maar moet dit via een omvormer veranderd worden naar 230 volt. Bij een wat groter systeem van meer dan 600 Wp of ongeveer 4 vierkante meter moet je ook een nieuwe groep in de stoppenkast aanleggen.

Kortom, tenzij jezelf toevallig een expert bent op dit gebied, kun je het best de zonnepanelen laten installeren door een professional.

[adrotate banner=”35″]

Vaak zitten installatiekosten al bij een pakket zonnepanelen in en installeert de leverancier ze graag voor je, en mocht het nog niet in de prijs zitten dan kunnen ze dit vaak tegen beperkte meerkosten voor je doen. Voor de professional of de zeer handige klusser die het toch zelf wil proberen de volgende tips van zonnepanelen-info.nl:

Zonnepanelen monteren
Het monteren van zonnepanelen is een klus die niet voor iedereen weggelegd is. Doet u het zelf, denk dan aan uw veiligheid en vergeet niet de aardlekschakelaar om te zetten. Neem daarnaast voor optimale opbrengst en levensduur van uw PV-systeem de volgende punten in acht:

  • Plaatst u de zonnepanelen op een plat dak, zorg dan voor ruim voldoende verzwaring van de montage-unit.
  • Leg bekabeling niet open en bloot neer; ze gaan zeer snel kapot op deze manier. Gebruik PVC buizen of leg een kabelgoot aan.
  • Boor vanwege het risico op lekkage nooit zomaar in het dak! Moet u iets aan het dak vastzetten, leg dan losse tegels neer waaraan u vastzet.
  • Probeer de panelen voor optimaal rendement onder een hoek van ongeveer 30 graden afwijkend van waterpas te plaatsen.
  • Heeft u panelen die vaker in de schaduw liggen dan anderen? Dan loont het misschien de moeite uw modules parallel te schakelen in plaats van serieel.
  • Zorg voor voldoende ventilatie nabij de omvormer. Deze kan immers warm worden.
  • Plaatst u de panelen op een plat dak? Verdeel de ballast dan regelmatig over de console. Vergeet niet dat de buitenste consoles extra belasting nodig hebben!
  • Zorg voor voldoende afstand tussen het zonnepaneel en het dak; luchtcirculatie moet ook áchter het paneel mogelijk zijn

Special zonne-energie
Op hetkanWel leggen we jou van A – Z uit hoe je een zonnepaneel op je dak kunt krijgen. In een serie artikelen bespreken verschillende vragen die je over zonnepanelen kunt hebben. Lees er meer over op onze speciale pagina. Heb je zelf vragen die (nog) niet beantwoord worden? Stuur een mail naar mailhetkanWel@gmail.com en we nemen je vraag mee.

Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio

Wil je een indicatie van hoeveel zonnepanelen jou kunnen gaan besparen? Een betrouwbare bespaarscan vind je hier

Lees ook: