Je bent nooit te jong om een geniale oplossing voor de groene economie te bedenken. Dat bewijst de 12-jarige Billy Schopf met zijn uitvinding, een windenergie generator voor auto’s, die ook ’s nachts werkt en als er weinig wind staat.

Billy bedacht zijn idee tijdens een speciaal programma voor jongeren op het wetenschappelijke Da Vinci Centrum in Allentown (VS). Samen met de vice-voorzitter van het centrum, Frank Schweighardt, heeft hij nu patent aangevraagd op zijn uitvinding.

Billy: “Er wordt gewerkt aan een nieuw concept om auto’s op zonnepanelen te laten rijden. En ik dacht: maar hoe laad je de accu dan ’s nachts op? Toen kwam ik hier op het centrum en zag een windmolen.” Samen met Dr. Frank Schweighardt maakte Billy vervolgens schetsen van een windmolen in een auto die de zonne-energie accu ’s nachts oplaadt.

Terwijl hij zijn windmolen-concept verder uitwerkte, kwam Billy op het geweldige idee om een circulerende vloeistof op de bladen van de windmolen te plaatsen die verandert in dikte wanneer deze geschud wordt. Zo’n vloeistof wordt ‘thixotropisch’ genoemd en een goed voorbeeld is ketchup: dat moet eerst geschud worden voordat het uit de fles loopt.

Wat Billy’s uitvinding zo interessant maakt, is zowel de mogelijkheid om dag en nacht energie op te wekken als de mogelijkheid om energie op te wekken bij elke windsnelheid. Hij ontving dan ook al diverse onderscheidingen en eervolle vermeldingen voor zijn uitvinding. Officials van de regering-Obama hebben zelfs al interesse getoond. De 12-jarige Billy zou dus wel eens een revolutie in de auto-industrie in gang kunnen hebben gezet.

Billy Schopf: “Dit is fantastisch. Ik heb dit altijd willen doen, omdat ik niet wil dat fossiele brandstoffen helemaal worden opgebruikt, en ik houd ook niet van hybride auto’s, omdat die nog steeds fossiele brandstoffen gebruiken.