Foto: clairity, Flickr

Foto: clairity, Flickr

Het aardbeienseizoen begint net en nu heb je nog meer reden om je helemaal te buiten te gaan aan deze rode verleider. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat aardbeien erg goed voor je zijn. De kleurstoffen en anti-oxidanten in de vrucht helpen in het bijzonder tegen overgewicht, hartziektes en diabetes.

Aardbeien: een rode bom gezondheid
Het was al langer bekend dat aardbeien gezond zijn. Aardbeien bevatten namelijk veel vitamine C. Onderzoekers uit Wageningen en Maastricht hebben op basis van verschillende studies geconcludeerd dat het eten van aardbeien nog meer gezonde effecten heeft.

Aardbeien bevatten veel antioxydanten. Deze vangen schadelijke stoffen weg die onze cellen anders zouden beschadigen en mogelijk kanker kunnen veroorzaken. Eén zo’n antioxydant is anthocyaan. Deze stof zorgt voor de rode kleur van aardbeien, maar heeft ook een cholestrol verlagende werking en werkt als ontstekingsremmer.

Je hoeft niet alleen verse aardbeien te kopen: bij sommige manieren van verwerken blijft de gezonde werking intact. Als je niet van aardbeien houdt, kun je ook blauwe bessen eten. Deze bevatten eveneens anthocyaan.

Koop aardbeien zonder gif
Aardbeien mogen dan gezond zijn, zorg wel dat je goede aardbeien koopt. Uit andere onderzoeken blijkt namelijk dat restjes pesticiden die op groente en fruit achterblijven heel slecht zijn voor je gezondheid. Zo zouden pesticides onder andere ADHD veroorzaken. Aardbeien hebben geen schil, dus eventuele pesticides komen direct op de vrucht in jouw eten.

Bron: nu.nl

Lees ook