Foto: Joost J. Bakker, Flickr

Foto: Joost J. Bakker, Flickr

Veel plastic producten bevatten chemicaliën die slecht voor je zijn. Zo kan Bisfenol A geslachtsproblemen bij jongetjes veroorzaken en de start van de puberteit bij meisjes beïnvloeden. Het slechte nieuws: deze gevaarlijke chemicaliën vind je overal. Het goede nieuws: je kunt er iets aan doen.

Paniek om plastic

Het is moeilijk om vast te stellen of bepaalde chemicaliën schadelijk zijn. Er zijn enorm veel factoren die de menselijke gezondheid beïnvloeden. Om dan vast te stellen dat één stof slecht voor je is, vraagt zeer gedegen onderzoek.

Maar er is een groeiend aantal studies die wijzen op de schadelijke effecten van stoffen die veel in plastic gebruikt worden. Met name ftalaten en Bisfenol A, stoffen die plastic duurzaam en flexibel maken, lijken gevaarlijk. De New Yorker, een Amerikaans opinietijdschrift, spreek van de “Plastic Panic”. Volgens het blad zijn de vermoedens over de schadelijkheid van deze stoffen “te verontrustend om te negeren.”

Het probleem is: deze stoffen zijn overal te vinden. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in ‘onbreekbare’ plastic babyflessen, in haarspray’s, parfums, in verpakkingen etc.

Wat jij kunt doen

Je kunt zelf wat doen om je blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën te verminderen.

  1. Gooi je parfum in de prullenbak. In parfums zitten vaak ftalaten die ervoor zorgen dat het luchtje op je huid blijft. Maar ze komen zo ook makkelijk in je lijf terecht. Er zijn alternatieven zonder schadelijke chemicaliën.
  2. Gebruik geen luchtverfrisser. Ook luchtverfrissers bevatten veel schadelijke stoffen en vervuilen het klimaat van je huis. Bak een taart als je je huis lekker wil laten ruiken, of koop een verantwoord alternatief.
  3. Vermijd hairspray. Hairspray’s zijn eigenlijk flexibele plastics die je haar in bedwang houden. Via je hoofdhuid en door het sprayen krijg je ze makkelijk binnen.
  4. Gebruik geen plastic flesjes. Schadelijke stoffen kunnen uit het plastic lekken in het water. Gebruik liever een hervulbare roestvrij stalen fles.
  5. Lees de lijst met ingrediënten. Pak eens al de spullen die je dagelijks gebruikt en lees de lijst met ingrediënten. Stoffen die eindigen op ftalaat zijn verdacht.
  6. Vraag experts. Sommige kappers zoeken heel bewust uit welke gezondheidsproducten geen gevaarlijke stoffen bevatten. Ook de betere drogist kan je helpen een verantwoorde keuze te maken.
  7. Gebruik internet. Op internet zijn heel veel bronnen beschikbaar, bijvoorbeeld om je lijst met ingrediënten te checken. Op de website van Greenpeace vind je bijvoorbeeld uitgebreide informatie over giftige stoffen.

Bron: New Yorker, Good.is en Greenpeace

Lees ook