Over sportverslaggevers heersen veel vooroordelen, maar Umberto Tan liet deze week bij Knevel & Van de Brink zien dat er ook voetbaljournalisten zijn die intelligent en welbespraakt over politiek kunnen praten. Tijdens de uitzending hield hij een schitterend en persoonlijk getint betoog over het PVV-programma. Het beangstigt hem, dat daarin staat dat iedereen etnisch geregistreerd moet worden. En dat we overal in Nederland gefouilleerd moeten kunnen worden. Uitsmijter van Tan tegen Wilders: “Het is natuurlijk wel zo dat als je zegt ‘mijn programma is voor Henk & Ingrid’, dat ik dan denk: ‘Waar is Umberto?’

Vervolgens vraagt Tan zich heel beheerst af hoe het kan dat Nederlanders 70% van hun geld in het buitenland verdienen, en dat diezelfde buitenlanders in Nederland het grote probleem zouden zijn. VVD’er Henk Kamp hapt naar adem. Jan Marijnissen zegt: “Hier heb ik niks aan toe te voegen. Jij kan dit beter dan ik. Je moet de politiek in.” Bekijk de inspirerende video hier.

Ander optimistisch nieuws was deze week dat jongeren, in tegenstelling tot onze nationale politici, wel weten waar de echte crisis in ons land zit. Zij maken zich meer zorgen over het milieu dan over de economische crisis. 43% wil als volwassene zelfs veel bijdragen aan een duurzamere samenleving. Toen ik jong was, waren ‘groene jongens’ buitenbeentjes. Het biedt een hoopvol perspectief dat ‘duurzaam’ nu mainstream is onder de jeugd.

Opgewekt werd ik deze week van Obama’s laatste reactie op de olieramp met het BP-platform. De doorgaans koele Barack Obama kon zijn woede niet meer verbergen. In een interview met omroep NBC vertelde de president deze week dat hij met veel experts spreekt omdat hij wil weten ‘whose ass to kick’. Ook zei Obama dat BP-topman Tony Hayward allang ontslagen had moeten zijn.

Laten we hopen dat de alsmaar erger wordende ramp ook betekent dat de president investeert in technologie die ons minder afhankelijk maakt van olie. De oplossingen liggen voor het oprapen. We konden al rijden op waterstof, koffie, frituurolie en sinds deze week zelfs op cola en mentos. Verder kan de olie die nodig is voor de productie van printplaten worden vervangen door kippenveren.

Wat me tot nu toe trouwens ook opviel, was dat er nog weinig grappen werden gemaakt over de olieramp van BP. Maar ook daar kwam deze week gelukkig verandering in, want de onderstaande video geeft een indiringend antwoord op de vraag: wat gebeurt er eigenlijk als BP koffie morst?