“Lieve schat, dat is toch helemaal de tijd niet meer,” wijst Jopie, mijn favoriete marktkoopman me fijntjes terecht. Ja sorry, hoor, ik ken de groenten- en fruitkalender niet uit mijn hoofd. Kan ik het helpen dat ik zin heb in raapstelen? Dat kon vorige maand, maar nu niet meer. Onze moeders en oma’s hadden het veel makkelijker. Zij kochten gewoon wat er op dat moment geoogst werd. Hoezo aardbeien in december of mandarijnen in de zomer? Tegenwoordig kun je lychees en radicchio vrijwel het hele jaar krijgen. Mijn oma kon dat waarschijnlijk niet eens uitspreken, laat staan dat ze wist wat het was.

Ik zou eens wat meer moeten letten op de prijs en het aanbod van mijn marktkoopman. Is het duur, dan komt het meestal van ver, is het buiten het seizoen of gekweekt in milieuonvriendelijke kassen. Als je er over nadenkt is het eigenlijk om te huilen. Dankzij verwarmde kassen, gentech, kunstmest, goedkoop transport en wat nog meer voor kunstmatige ingrepen, kunnen wij het hele jaar door nagenoeg alle soorten groenten en fruit eten. Waarom eigenlijk? Ik kan nog steeds zo gelukkig worden van mijn eerste bordje boerenkool van het jaar. Of de eerste echte smaakvolle aardbei. Het wachten erop, of het verlangen ernaar, is de helft van de lol. Waarom zou altijd alles verkrijgbaar moeten zijn?

Ik pleit dus voor –lokale- seizoensgroenten en -fruit! Het is goedkoper en lekkerder, want vers. Bovendien beter voor het milieu omdat er geen kas voor nodig is en nauwelijks lange-afstands-vervoer aan te pas komt. En als je, net als ik, niet meer precies weet wanneer andijvie ook alweer gegeten wordt, of wanneer de aspergetijd ophoudt: gebruik de seizoensgroenten-en fruitkalenders van inernet!

Zo leer ik van die kalenders dat juni het seizoen is voor: Andijvie, Asperges, Aubergines, Bloemkool, Broccoli, Champignons, Chinese kool, Courgettes, Doperwten, Komkommer, Kropsla, Lollo rosso, Paksoi, Paprika, Peulen, Postelein, Rabarber, Radijs, Rammenas, Snijbonen, Sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Taugé, Tomaten, Tuinbonen, IJsbergsla

Hieronder mijn favoriete kalenders. Doe er je voordeel mee:

Milieucentraal: hier kun je per product zien wanneer de aanvoer het grootst is en wat de milieubelasting is. Vooral handig als het je niet alleen om je portemonnee gaat maar ook om het milieu. Heel leerzaam!

Cucine Italiane: voor liefhebbers van Italiaans eten. Italianen schijnen van nature in het seizoen te eten. Kwaliteit gaat boven alles! Een handig vormgegeven kalender.

Groenten- en fruitwijzer van het Voedingscentrum: een mooie flashsite die meer info plus receptenideetjes. Plus er staan ook ‘vergeten’ groenten op. Voor de broodnodige variatie.

(Ecologische) Overzichtskalender: superhandig is dat je via deze site een pdf kunt printen van de overzichtelijke kalender.

Eet smakelijk en gezond!

Special “Verrot goed eten”

Een Happy Meal ziet er na een jaar nog precies hetzelfde uit. De hamburger vergaat niet, de frietjes blijven glanzend geel. Bacterieën, schimmels, muizen en vliegen laten het onberoerd, omdat er niks in zit wat de moeite van het eten waard is. Wat de natuur niet blieft, is voor ons ook niet geschikt. In deze special laat hetkanWel je zien hoe je goed kunt eten met voedsel dat wél verrot. In de keuken, in het restaurant, in de winkel en op je balkon — verrot goed eten is makkelijker te vinden dan je denkt.

Lees ook:

8 tips voor verrot goede boodschappen

Lekker naar de bioboer

Gezonde regels voor goed eten