Wasnoten In een poging ook onze was wat duurzamer te doen, had ik al eens een fles Neutral gekocht. Leek me allicht beter dan een van de gangbare merken die een waslijst aan mij onbekende chemicaliën voeren. Het was dus wat teleurstellend toen bleek dat het geurloze Neutral de shirts van mijn vriend niet echt okselfris kreeg. En was die niet schoon ruikt, is geen schone was. Ik was dus nog zoekende naar een manier om onze was te vergroenen toen ik laatst gratis een zakje wasnoten in handen kreeg. Ik heb ze meteen uitgeprobeerd.

Het klonk immers wel erg goed, een noot die in India en omstreken al eeuwen werd gebruikt om mee te wassen. Daar groeit namelijk de Sapindus Mukorossi-boom die noten produceert waarvan de schaal de stof Saponine bevat. Deze stof gaat net als zeep schuimen als het met water in contact komt en bevat een groot reinigend vermogen. Klonk milieuvriendelijk en uitermate goed getest.

De wasnoten die ik had gekregen zaten al in het op internet aanbevolen zakje, dus kon ik ze meteen op een bonte was uitproberen. Het resultaat was een schone, zachte en fris ruikende was. Niet overdreven naar ‘lentebloesem’ of ‘frisse wind’ geurend maar gewoon fris. Zelfs de shirts van mijn vriend, die ik goed besnuffelde, waren okselfris de machine uit gekomen.

Deze eerste test was dus positief uitgevallen maar hoe vies is een gemiddelde bonte was nou echt? De echte test zou dus een vervuilde witte was zijn waar wel voor werd aangeraden wat zuurstofbleekmiddel toe te voegen. Gelukkig bleek ook dit illustere was-hulpmiddel een duurzame variant te hebben, dus de was bleef eco-verantwoord.

Ook deze test pakte weer positief uit en sindsdien ben ik om. De was wordt echt zacht, de geur is neutraal fris en liefhebbers van naar lentebloesem geurende was kunnen wat geurolie toevoegen. Voor vetvlekken of andere moeilijke vlekken wordt aangeraden een voorbehandelingsmiddel als ossegal of vlekkenreiniger te gebruiken. Maar goed, dat deed ik bij mijn conventionele wasmiddel ook al. Ook voor de portemonnee zijn de noten erg vriendelijk; Er wordt gesteld dat je met een kilo wasnoten een jaar lang kan wassen, gebaseerd op zo’n 2 à 3 wassen per week.

Per wasbeurt heb je zo’n 8 noten nodig die na zo’n 3 à 4 wassen zijn uitgewerkt. Hierna kun je ze gewoon bij het gft-afval gooien. Nog niet overtuigd? Ze zijn ook erg goed voor mensen die gevoelig of allergisch zijn voor conventionele wasmiddelen en je stimuleert met de aanschaf van deze noten de lokale Indiase ondernemers die de noten plukken en verhandelen. Dat zou jullie toch over de streep moeten trekken. Voor avonturiers en durfals, ik heb gehoord dat de wasnoten ook in afwasmachine hun werk goed doen. Resultaten van deze test mogen uiteraard worden doorgestuurd aan HetKanWel.

De noten zijn o.a. te koop bij

Lees ook