Dat shirt wil ik \’ns goed bekijken (StewieD – Flickr)

Hoewel het WK in Zuid-Afrika het smerigste ooit is, met een acht keer zo hoge CO2-uitstoot als vier jaar geleden in Duitsland, wordt er ook een belangrijke duurzame trend gezet. Veel teams spelen namelijk in shirts gemaakt van gerecyclede pet-flessen. Het Nederlands elftal speelt bijvoorbeeld in ‘groene’ shirts, maar ook Brazilië, Portugal, Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland, Servie, Slovenië en de VS. Volgens Nike wordt op deze manier 254.000 kilo afval bespaard.

Het sportmerk verzamelde maar liefst 13 miljoen oude PET-flessen om de shirts te maken. Per shirt worden ongeveer acht oude PET-flessen gebruikt. De flessen zouden anders op vuilnisbelts in Japan en Taiwan zijn beland, maar dragen nu bij aan een energiebesparing van zo’n dertig procent en een forse besparing van ruwe materialen.

Eerder maakte iemand in Argentinie al een huis van PET-flessen, het ‘casa ecológica de botellas’. We wisten dus al dat je kon wonen in oude pet-flessen, maar nu blijkt dat je ook heel goed kunt voetballen in lege cola flessen. Want een nieuwe productiemethode zorgt ervoor dat de nieuwe shirts veel prettiger zitten dan de oude. Het tenue is bijvoorbeeld lichter. Daar konden we nog wel eens voordeel van hebben, want bijna de helft van alle knock-outwedstrijden tijdens de laatste vijf WK’s werd beslist na verlenging. Verder is het tenue ontworpen om de ideale lichaamstemperatuur langer vast te houden.

Shirts van PET-flessen lijken bovendien een blijvertje te worden. Na het WK zal de trend bijvoorbeeld worden doorgezet door PSV, die in onze nationale competitie ook gaat spelen in shirts gemaakt van 100% gerecycled polyester.

Bronnen: Club van 30, Anders Bekeken, Milieukrant Online

Lees ook:

Wesley Sneijder gaat met z’n tijd mee

Video: student speelt Lego WK

Penalty: niet naar de keeper kijken