foto: Sgillies (Flickr)

Het was vorige week groot nieuws hier in London: Oliver en Gillian Schonrock lieten hun kinderen zelfstandig naar hun (basis)school fietsen! “Levensgevaarlijk”, oordeelde het hoofd van de school en dreigde de kinderbescherming te bellen. Het is maar een klein ritje (een dikke kilometer), zeiden de ouders. Maar “this is London” zei het hoofd.
Wie heeft er gelijk? Fietsen in London is erbarmelijk. Ik heb mijn fiets uit Nederland meegenomen, maar heb er nog geen meter op durven fietsen. Echt niet. Fietsers hebben hier niet dezelfde rechten als in Nederland en de mentaliteit is anders: auto’s tonen totaal geen respect voor fietsverkeer. Ik heb een aantal afschuwelijke (maar onnodige!) ongelukken met fietsers gezien. Dus wat doe je je kinderen aan? Aan de andere kant…

Burgemeester Boris Johnson (zelf een zeer enthousiaste fietser) steunde de ouders onmiddellijk. Met zijn gebruikelijke flair verscheen hij ’s ochtends schreeuwend op tv “Waar bemoeit de school zich mee? Die ouders zijn helden! Veilig leren fietsen moet een onderdeel zijn van elke normale opvoeding.”

Boris doet (het moet gezegd worden) hard zijn best om London fietsvriendelijker te maken. Langzaam maar zeker zie ik steeds meer blauwe fietspaden over de weg geschilderd worden, vorige week zelfs bij mij in de straat! Ook heeft hij nu een “huur een fiets per uur” project geintroduceerd (gesponsord door Barclays met £25 miljoen).  Het project heeft wat vertraging opgelopen maar dat mag de pret niet drukken.

Fietsen in London is dus in opkomst. Maar er is nog een lange weg te gaan. Voorlopig zou ik (helaas) nog niemand aanraden zijn kinderen zelfstandig laten rondfietsen.