Afbeelding: soxophone-player (Flickr)

Polygamie wordt in de meeste culturen niet toegestaan, maar kan heel aantrekkelijk lijken. Herman van Veen verwoordde de voordelen van met meer vrouwen getrouwd zijn treffend in het lied ‘Uit elkaar’. “Een om mee te praten, eentje voor de sier, een om bij te slapen, en een om zo nu en dan en dan alleen voor je plezier.”

Maar uit een onderzoek dat vrijdag werd gepubliceerd in Maleisië blijkt dat polygamie in de praktijk slecht uitpakt. Mannen die met meer vrouwen zijn getrouwd, vinden het moeilijk aan de behoeften van al hun vrouwen en kinderen tegemoet te komen. Dat leidt tot ongelukkige en armlastige gezinnen.

In Maleisië mogen mannen meer dan 1 vrouw hebben. Oorspronkelijk was dit bedoeld om weduwen en wezen te beschermen, maar dit onderzoek toont aan dat polygamie een wreed verschijnsel geworden is dat ver van deze oorspronkelijke bedoeling af staat. Mannen verwaarlozen hun eerste echtgenote vaak nadat ze ook met een tweede of derde vrouw getrouwd zijn.

De polygame mannen zelf zien overigens minder problemen. Volgens de studie komt dit doordat ze hun verlangens en behoeften beter kunnen bevredigen. Zij kunnen elke nacht naar meer dan één seksuele partner gaan, terwijl hun echtgenotes elkaar aflossen.

Maar hoopgevend in het rapport is dat de kinderen van polygame mannen het voorbeeld van hun vader niet inspirerend vinden. Meer dan 90 procent van de 523 kinderen die zijn ondervraagd, zeggen dat zij zelf geen polygame relatie zullen aangaan.

Bronnen: Goed Gevoel (goedgevoel.be), Spitsnieuws

Lees ook:

Wesley Snijder, de leeuwenkoning

Meisjes van 31 – wat nou aftakeling?

Na 60 jaaar weer bij elkaar