Foto: jawcey, Flickr

Is dan niets meer heilig? De plaats waar Jezus 2000 jaar geleden gedoopt werd, aan de rivier de Jordaan in Israël, moet waarschijnlijk dicht. Tot op de dag van vandaag volgen veel gelovigen Jezus voorbeeld en laten zich op dezelfde plek dopen. Maar de Jordaan is een “open riool” geworden. Mogelijk zal de rivier volgend jaar zelfs helemaal droog vallen.

Heilige plek vervuild
De doop is een van de belangrijkste rituelen van het christelijke geloof. Veel christenen in Nederland laten zich in een kerk dopen, vaak met slechts een handje water. Maar Jezus zelf werd gedoopt in de Jordaan, 2000 jaar geleden. De plaats waar dat waarschijnlijk gebeurde, is nu voor veel gelovigen een heilige plaats. Elk jaar komen er 100.000 bezoekers. Sommigen laten zich daar ook dopen.

De Jordaan, vroeger een flinke rivier, is tegenwoordig niet veel meer dan een kleine stroom. En door afvallozingen wordt het steeds viezer en zelfs gevaarlijk om in de rivier gedoopt te worden. De Israëlische overheid overweegt nu om de locatie te sluiten.

Water basis voor samenwerking
Veel van het rivierwater wordt in de bovenloop van de Jordaan afgetapt, om te gebruiken voor landbouw en als drinkwater. Tegen de tijd dat de rivier de doopplaats bereikt, stroomt er nog maar weinig water. En het meeste is afkomstig van het riool uit de nabijgelegen stad Jericho. Volgens schattingen stroomde er vroeger zo’n 1300 miljoen kubieke meter water door de rivier. Nu is dat nog maar 20 tot 30 miljoen.

Toch is het waterbeheer een van de weinige successen in de regio. De landen rondom de Jordaan — Israël, Palestina, Syrië, Jordanië — hebben ondanks hun regelmatige conflicten op dit vlak redelijk samengewerkt en het beschikbare water verdeeld. Mogelijk zal het gebrek aan water deze samenwerking verder stimuleren. Want hoe minder er is, hoe noodzakelijker de samenwerking nodig zal zijn.

Bron: Jerusalem Post en Discovery News

Lees ook
Zoek mee naar de groene pc

School bestrijd misdaad met beter eten

5 tips: bespaar meer dan €500 op energie