Wim de Geus, directeur Ara Computers

Een computer kan zo veel duurzamer: minder gif, energie en afval. Daarom zoekt hetkanWel samen met het publiek, experts en onze partners Ode, Duurzaam Nieuws en Microsoft naar de groene pc. Ons doel is dat er met kerst 2010, de jaarlijkse verkooppiek in de retail, een groene pc in de winkels ligt.

Na de interviews met Kim Schoppink van Greenpeace en Niels Oskam van Rank a Brand begonnen wij ons enigszins bezorgd af te vragen: hoe haalbaar is de productie van een werkelijk groene pc? Gelukkig werden we via de website van Ode door reaguurder ‘Geraldo’ op het bedrijf Ara Computers gewezen. Dit bedrijf van ondernemer Wim de Geus bouwt groene pc’s op maat die minimaal 60% energiezuiniger zijn. Bovendien werkt het bedrijf met een zeer milieuvriendelijk recycling proces. Dat maakt Ara Computers tot een inspirerend voorbeeld voor ‘grote jongens’ als Toshiba, Sony en HP.

Hoe kwam je op het idee om zelf groene pc’s te maken?

Wim de Geus: “Ik werkte als relatietherapeut en sleutelde in mijn vrije tijd aan computers. Daarnaast hecht ik veel waarde aan een duurzamer wereld. Toen mijn zoon naar de basisschool ging, vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging en heb ik beide passies gecombineerd.
Eerst heb ik de hele productiecyclus van pc’s in kaart gebracht. Hierbij bleek dat er veel verliespunten in het proces waren. Grote computerbouwers hebben hun machines zo ingericht dat ze hoge volumes kunnen produceren. Dat maakt het vervangen van een onderdeel te kostbaar. Maar voor mij is het wel kostenrendabel om een of enkele componenten te vervangen. Zo kan ik pc’s energiezuiniger maken, ook bestaande computers. Het gebeurt wel dat mensen mij bellen en zeggen dat ze een nieuwe pc willen. Ik zeg dan: stuur de oude maar op. Ze krijgen dan ook de optie om hun bestaande pc te optimaliseren. Dit kan uitstekend, want voor de meest gebruikte toepassingen is de gewenste snelheid al bereikt.”

Wat voor groene pc’s bied jij?

Basis klein systeem (Ara Computers)

“De wensen van gebruikers staan bij ons voorop. We willen systemen bouwen die alle verwachtingen waarmaken. Vervolgens zoeken we naar een oplossing die zo weinig mogelijk energie en materiaal verbruikt. Zo realiseren we bijvoorbeeld energiebesparingen van ruim 90% op computers voor thuisgebruik, met dezelfde prestaties als ‘normale’ pc’s. Daarnaast laten we het afval scheiden in de Benelux, tot op materiaalniveau, zodat het goed opnieuw te gebruiken is. Dat gebeurt met de juiste apparatuur en kennis van zaken. Bij ons weet je dus zeker dat er geen kinderen in Afrika ziek worden van de giftige stoffen in je afgedankte pc.”

Je levert werk-op-maat. Dat maakt de groene pc’s waarschijnlijk heel duur?

“Nou, onze pc’s kosten uiteindelijk veel minder dan ‘normale pc’s’. Je betaalt misschien twee tientjes meer bij de aanschaf van een gangbaar consumentenmodel, maar je verdient de volledige aanschafprijs in twee tot vijf jaar terug omdat ze zoveel energiezuiniger zijn. Je moet alleen wel langer wachten op je pc, omdat we ‘m op maat in elkaar zetten en elk onderdeel testen.”

Hoe ziet de ideale groene pc eruit voor jou?

“Dan denk ik aan computers met een universeel databoard en universele sloten. Gebruikers kunnen dan hun pc zelf eenvoudig upgraden: de videokaart, processor, harde schijf, noem maar op. Een computer kan dan ook makkelijk worden gebruikt voor andere toepassingen. Ik zie bijvoorbeeld een grote toekomst voor computers in de huiskamer. Dan kun je met kleine upgrades je pc het werk laten doen van andere apparaten zoals een settop box, BluRay-speler en HD recorder. Zo bespaar je met je pc op de productie van andere apparaten, wat al gauw €600,- scheelt.”

Wat kunnen de ‘grote jongens’ van jou leren?

mini 2-8watt computer wifi (Ara Computers)

“Er zou meer met upgrades gewerkt kunnen worden in plaats van standaard complete pc’s te vervangen. Het mooie aan computers is dat je onderdelen kunt vervangen. We hoeven dus geen nieuwe fiets te kopen als de band lek is. Plak de band, want het frame is nog geweldig! Maar dat betekent wel dat grote PC-bouwers op een andere manier naar winst gaan kijken, want een pc die na 2 jaar kapot is, is nu extra winst voor de verkopers en onderhouders. Als goede ondersteuning en garantie prioriteit zou zijn dan is het zaak om zo goed mogelijke producten te verkopen omdat herstel juist geld kost.

Verder kunnen grote pc fabrikanten meer rekening houden met energiezuinigheid bij de keuze van moederboorden en processoren. Wij laten zien dat je pc’s tientallen procenten zuiniger kunt maken met behoud van prestaties.”

Het interview met Wim de Geus maakt duidelijk dat een groene pc op maat al bestaat. Maar de duurzame impact van een groene pc is pas echt groot als consumenten hem in de winkel kunnen kopen. Help ons daarom mee met de ontwikkeling van een groene consumenten pc: kom naar onze gratis evenementen op 18 augustus en 15 september, waar Wim de Geus ook aanwezig zal zijn, en zorg dat er deze kerst een groene pc in de winkels ligt.

Lees ook:

Kim Schoppink (Greenpeace): “Een groene pc is heel hard nodig”

Met kerst een groene pc in de winkels

Special: groene pc