Bron afbeelding: www.blamcast.net

Lig jij ’s nachts wakker? Lig je te draaien in je bed omdat je niet weet hoe je de hypotheek moet betalen? Staat je baan op de tocht en houd die gedachte je uit de slaap? Er zijn onnoemelijk veel externe factoren die je uit die heerlijke nachtrust kunnen houden. En we weten allemaal: te weinig slaap is niet goed! Wetenschappers aan de universiteit van West Virginia hebben na zorgvuldig onderzoek geconcludeerd dat zeven uur slaap per nacht het gezondst is. Maar hoe komen we toch in slaap als je zoveel aan je hoofd hebt? hetkanWel helpt je slapen.

Kans op hart- en vaatziekten
Het Amerikaanse onderzoek wees uit dat mensen die minder dan vijf uur slapen per nacht, een verhoogde kans hebben op angina en hartaandoeningen. Maar denk je nu ongegeneerd weg te kunnen zakken in suikerzoete sluimerstand, moet ik je toch een teleurstellen: elk uur langer slapen dan de Zalige Zeven, vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Volwassenen onder de zestig jaar die minder dan vijf uur per nacht slapen lopen het grootste risico. De kans op hartfalen is drie keer zo groot als wanneer je zeven uur slaapt.

1) Vast ritueel
Zorg dat je een vast ritueel hebt voor je slapen gaat, zodat je lichaam naar het slapen gaan toe kan werken. Zie het als een ‘warming up’ voor het slapen. Zoals Pavlov’s hond begon te kwijlen zodra hij eten kreeg, zo kun jij jouw lichaam trainen om het kussen te ruiken. Je biologische klok tikt tenslotte het best op een vast programma.

2) Durf te dromen
Het klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar het werkt echt. Als je jezelf verplicht om aan iets leuks te denken – dus niet aan hoe je aan geld moet komen om je hypotheek te betalen! – kun je ontsnappen aan de werkelijkheid en in slaap vallen. Denk bijvoorbeeld aan die wereldreis die je wilt maken, de bruiloft die je ooit zou willen geven of rij denkbeeldig op het circuit van Zandvoort.

3) Kijk iets sufs
Ben jij zo iemand die wel televisie moet kijken voor je gaat slapen, ook al schijnt dat ongezond te zijn? Kijk dan iets wat je al 100 keer gezien hebt, maar dat altijd leuk blijft. Bijvoorbeeld Friends of een andere comedy. Omdat je het al kent, hoef je jezelf niet te dwingen om wakker te blijven om het eind te zien. Zet je televisie op de timer en word ’s morgens uitgerust wakker.

4) Reageer je af
Ben je heel erg gestrest of opgefokt en weet je zeker dat je dat gevoel meeneemt naar bed? Reageer je dan voor het slapen gaan af op iets anders. Gooi alle kussens van de bank en spring erop. Scheur oude tijdschriften of kranten uit elkaar of laat per ongeluk expres je wijnglas kapot vallen. Bang zijn dat je gezien wordt door de buren hoeft niet: sluit gewoon de gordijnen.

5) Weg met het tellen van schapen! Sexen werkt!
En lest best: er is geen betere ontspanningsmethode dan sex. Dus verleid je partner met een heerlijke massage en je slaapt gegarandeerd als een blok. Sex is het allerbeste slaapmiddel.

Hier vind je nog meer tips voor een goede en gezonde slaap

Welterusten!

Bron: Nu.nl, RTL Nieuws, Gezonderworden.nl en Apotheek.nl

Lees ook:
Lekker zwemmen met schone zwembandjes
Vrouwen aan de pil leven langer
Goed slapen houd je slank