Sabine Hess. Foto: Microsoft

Een computer kan zo veel duurzamer: minder gif, energie en afval. Daarom zoekt hetkanWel samen met het publiek, experts en onze partners Ode, Duurzaam Nieuws en Microsoft naar de groene pc. Ons doel is dat er met kerst 2010, de jaarlijkse verkooppiek in de retail, een groene pc in de winkels ligt.

Microsoft is de motor achter dit Groene PC project. Welke rol speelt dit project binnen de ambities van het bedrijf en hoe belangrijk is duurzaamheid al voor Microsoft? St. Maarten sprak met Sabine Hess, “environmental sustainability lead” binnen Microsoft Nederland.

Ik ontmoet Sabine in het nieuwe hoofdkantoor van Microsoft Nederland op Schiphol. We lopen door hippe ruimtes met lounge banken, lage werktafels en relax stoelen. “Ons kantoor is een voorbeeld van het nieuwe werken” legt Sabine uit. “We hebben geen eigen werkplekken. En papier gebruiken we bijna niet meer. Voor elke bijeenkomst bepalen mensen zelf of ze hier afspreken, of via  een online meeting hun zaken regelen. Ons gebouw  heeft  energielabel A, maar er valt altijd nog  iets te verbeteren aan gebouw en processen. We zijn bezig om dit stap voor stap te doen.” Sabine werkt sinds een jaar of 7 bij Microsoft. “Ik orkestreer alles wat te maken heeft met ecologische duurzaamheid naar binnen en buiten.” Duurzaamheid is voor haar zelf ook erg belangrijk. Sabine woont deels in Duitsland, maar een auto heeft ze niet. “Ik leef in de trein”, zegt ze met een glimlach.

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor Microsoft?

“Software is onze core. Wij hebben onze verantwoordelijkheid. En wij zien daar een kans voor innovatie. Als we naar duurzaamheid kijken, willen we het dicht bij onszelf houden. Voor onze organisatie hebben wij People Planet Profit doelstellingen geformuleerd, zowel intern als extern. We willen bijvoorbeeld in 2012 onze eigen CO2 footprint verminderd hebben met 30% ten opzichte van 2007.”

Dat is een forse doelstelling…

“We hebben dit jaar al 12% reductie gerealiseerd. We werken er naar toe dat mensen een bewuste keuze maken in hun activiteiten en ook het milieu daarin meenemen. Maar het moet ook wel leuk blijven. Het moet op een positieve manier gemotiveerd worden. Zonder dat we bewust milieuaspecten meenemen genereert het nieuwe werken al, ik zou zeggen, zo’n 40% van onze reductie. En door bewust milieuaspecten mee te laten wegen kunnen we dat verder oprekken.”

“Daarnaast hebben we de doelstelling om te  helpen  de footprint van bedrijven en consumenten te reduceren, door en bij het gebruik van technologie. Om een voorbeeld te noemen: in Windows 7 zit een energy saving feature die ervoor zorg dat je computer in “slaap” valt als je een tijd niet werkt. Het energieverbruik wordt  dan met 98% gereduceerd. En als je even niet je toetsenbord aanraakt, word je scherm automatisch gedimd totdat je weer verder gaat – dit bespaart ook zo’n 50% energie.”

Het hoofdkantoor van Microsoft Nederland. Foto: Microsoft

“Technologie is goed voor 2% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Dat is evenveel als de luchtvaart, maar technologie groeit veel harder. Dat moet lager, door energiezuinige computers, en zuinige datacenters, liefst gekoppeld aan een waterkrachtcentrale. Dat is de focus op de 2% die omlaag kan. Aan de andere kant, de 98%, hoe kan je daar reductie bewerkstelligen? Dat kan met smart buildings, of efficiënte planning van transport. Smart2020, een onderzoek door o.a. WWF, geeft aan dat alleen door meer online samen te werken bedrijven in Europa tot 2020 20% minder zouden hoeven reizen en zo 22 miljoen ton CO2 kunnen besparen. Vooral voor Nederland denken we dat virtueel samenwerken belangrijk is: minder file, minder CO2 uitstoot.”

“Als je ziet hoeveel mensen onze producten gebruiken, dan hebben we natuurlijk een waanzinnige potentiële impact. We hebben net, zeg maar op een sigarendoosje, onze impact proberen te berekenen. In Nederland gaan elk jaar zo’n 3,5 miljoen nieuwe pc’s de markt in. De helft gaat naar consumenten. Inmiddels staan in elk huishouden al 2 pc’s. Stel dat we voor elke pc kunnen zorgen dat ze 50% minder energie verbruiken. Dat is het equivalent van 90.000 auto’s van de straat houden.”

Hoe belangrijk is de Groene PC voor jullie?

“Onze weg naar duurzaamheid is een van de strategische prioriteiten. We hebben met het sustainability team en met de sustainability board een aantal hoofdprojecten gedefinieerd. De Groene PC is daar één van. Er zijn verschillende collega’s betrokken die business verantwoordelijkheid hebben in deze markt. Samen willen we kijken wat we kunnen bereiken. We vinden het een heel spannend traject. Het heeft in potentie een grote impact.”

Wat is er spannend aan?

“Wij kunnen wel een groene pc bedenken. Maar nu gaan andere communities en individuen bedenken wat dat is. Daarbij: wij kunnen niet alles doen. We zijn softwareproducenten. Wij kunnen iets in de markt zetten waardoor consumenten heel gemakkelijk en helder kunnen kiezen. Nu is het verwarrend. Wat is een groene pc? Ik zou willen dat de consument niet alles hoeft uit zoeken. Je zou automatisch een PC moeten kiezen die groen is en alles wat erbij hoort. En wij kijken hoe we daar stap voor stap kunnen komen. Ik hoop dat we de industrie kunnen inspireren. We weten nog niet wie er allemaal gaan meedoen. Ik hoop wel dat er beweging komt.”

Dat klinkt nog afwachtend. Microsoft kan bijvoorbeeld eisen van haar partners dat ze een voldoende scoren op Greener Guide to Electronics van Greenpeace

“We moeten wel beseffen dat we hier Microsoft Nederland zijn. Gesprekken met partners worden gevoerd op een hoger niveau, hoewel we lokaal ook het een en ander kunnen doen. We moeten kijken wat we samen voor elkaar kunnen krijgen. En ik geloof ook dat het gaat lukken. Ik denk dat er genoeg vraag is voor een Groene PC en dat veel partners er wel oren naar hebben. En vraag helpt om leveranciers in beweging te krijgen.”

Er is nogal wat wantrouwen over Microsoft als aanjager van dit project. Op hetkanWel waren er bijvoorbeeld reacteurs die vinden dat andere besturingssystemen beter passen bij een Groene PC. Is Microsoft wel zo geschikt als motor achter de Groene PC?

“Er zijn zoveel mensen die onze software gebruiken, wij kunnen veel impact hebben. Wij moeten ervoor zorgen dat als mensen onze software gebruiken, dit zo energiezuinig mogelijk gebeurt. Andere software en technologiebedrijven moeten dat ook doen. En zijn wij geschikt? Wij werken met zoveel partners, daar kunnen we heel veel leverage halen en heel de industrie meenemen. Ik denk dat er een sterke beweging zal ontstaan door onze invloed. Wij zijn daar wel geschikt voor.”

Het nieuwe werken. Foto: Microsoft

Een groot deel van de ellende rond PC’s gebeurt op productieniveau. Denk aan bloedmineralen en gifstoffen in de PC. Welke rol zien jullie voor jezelf weggelegd?

“Dat is een heel belangrijk aspect. Daar moeten we naar kijken hoe we dat met onze partners goed krijgen. En we moeten daarin gaan vastleggen wat we wel moeten hebben, en wat niet. Weer: we moeten het samen doen. Iedereen heeft zijn eigen competentie. En wij moeten er  samen hele goede eisen stellen.”

Als ik het goed begrijp, zijn jullie daar nog zoekende in?

“Er bestaan al akkoorden op wereldwijd niveau, bijvoorbeeld over recycling. Dat zie ik ook als een doel van het Groene PC project, dat met een vergrootglas alle aspecten bekeken worden, en dat we daar de beste keuze in maken. We moeten samen vastleggen met alle partijen: wat zijn de eisen die de beste oplossing bieden? Er bestaan al criteria, maar het is belangrijk om alle eisen helder te krijgen. Ook voor de consument.”

Als consument weet ik niet of ik mijn pc kan recyclen, terwijl er vast iets is.

“Dat bedoel ik. Ik vind het heel belangrijk om consumenten te informeren. De consument blijft de keuze maken. Wij kunnen ervoor zorgen dat de consument inzicht krijgt. Dat is er nu niet.”

Kan het Groene PC project ook internationaal gaan?

“Dat zou ik heel graag willen. Maar we starten hier. Concreet. Met kleine stappen vooruit, kun je grote dingen bereiken. Anders blijft alles ver weg.”

Nu is het zo dat consumenten om de 3 jaar een nieuwe PC kopen. Gaat Microsoft wat doen om upgradability te stimuleren?

“Wij creëren nieuwe dingen. We gaan niet zeggen: we stoppen met innoveren. We gaan proberen om dat op zo’n duurzaam mogelijke manier te doen. En afhankelijk wat je wilt doen met je pc, kun je die heel lang houden. Aan de andere kant: oude pc’s hebben niet die energiezuinige features. Wat moet je kiezen? Het hangt van gebruikers af. Consumenten kiezen ook voor innovatie. En wij hebben verantwoordelijkheid om daar inzicht te geven. ‘Zo kun je het energiezuiniger doen.’ Of: ‘Als je alleen dit wilt doen, is je oude pc ook heel geschikt.’

Kun je een toekomstbeeld schetsen van hoe in de komende 5 – 10 jaar elektronica ons leven groener, eerlijker en leuker maakt?

“Dan heb je misschien één centrale plek waar al je data staat. Je hebt eigenlijk geen devices meer nodig, je ziet alles op je raam of op je muur . Alles is renewable en zo energiezuinig mogelijk. En als je dan een device hebt, ik denk dat het nu moeilijk is om voor te stellen  hoe energiezuinig die is. We zitten in een transitieperiode waar we nog heel veel moeten laten om energie te besparen. Ik denk dat het makkelijker wordt. Nu is het goed om niet zoveel te reizen met auto of vliegtuig. Maar op termijn denk ik dat reizen ook weer iets is dat niet zoveel CO2 produceert dankzij schone innovaties. Innovatie maakt het leven leuker.”