Ken je de theorie “zes graden van scheiding”: via vijf tussenpersonen ken je iedereen. Als je deze theorie gelooft is de wereld dus niet zo groot en onpersoonlijk als je misschien denkt. Nu kunnen we nog een stap verder gaan: we zijn allemaal familie van elkaar. Onderzoekers hebben DNA gevonden die te herleiden zijn naar één vrouw die 200.000 jaar geleden heeft geleefd. Het bijzondere van het onderzoek is dat ze erachter zijn gekomen dat er nog steeds afstammelingen van haar zijn in deze tijd. Zij is de oermoeder van de mens van nu. En jij zou een afstammeling van haar kunnen zijn. En ben je familie van aboriginals, chinezen en afrikanen.

Professor Marek Kimmel onderzocht samen met de Poolse researcher Krysztof Cyran drie jaar lang de resultaten met tien genetische modellen om te kunnen bepalen wanneer de vrouw heeft geleefd. Ze vergeleken het DNA onder andere met DNA verkregen uit bloed van willekeurige donoren. Zo kwamen ze tot de conclusie dat Eva 200.000 jaar geleefd heeft, omstreeks de tijd waarvan men denkt dat de eerste mens ontstond.

Mitochondrial Eve, zoals deze oeroude vrouw is genoemd door de onderzoekers, is overigens niet de eerste vrouw die ooit heeft geleefd. Kimmel zegt hierover: “Er is altijd een vrouw die eerder dan deze vrouw leefde, maar wiens DNA de tand des tijds niet heeft overleefd. Dus onze Eva is jonger dan de echte eerste vrouw ter wereld.”

Onze oermoeder is dus echt Eva en misschien ben jij wel één van haar achter-achterkleinkinderen. ‘Spoorloos’ krijgt het nog druk met zoeken naar familieleden die door Eva’s DNA zijn verbonden.

Bron: MNN.com, Livescience.com

Lees ook:
Top 9: Kinderen die leven als Tarzan
Vrouwen worden slimmer van de pil
Ga slimmer met je spullen om en bespaar geld