Dinsdag 16 september 2010 was het zover, een lang gewenst doel ging in vervulling… Eigen zonnepanelen! Na al mening blog hier te hebben geschreven over zonne-energie nu de daad bij het woord. Putting my money where my mouth is.

Er is voor 3920 Wp aan zonnepanelen geïnstalleerd wat jaarlijks rond de 3200 kWh aan stroom oplevert, iets minder dan het jaarlijkse stroomgebruik van een gemiddeld gezin. De rest kan natuurlijk prima worden bespaard. In een halve dag lagen de panelen op het dak met dank aan het installatieteam en had de elektricien alles in de meterkast goed ingericht. In 4 uur tijd werd er een installatie neergelegd die voor de komende 25 jaar stroom gaat opleveren!

Hier de beelden van voor en na de tijd, moge het vele mensen inspireren.

Het dak met de panelen:  En de omvormer op zolder en de extra groep in de meterkast

De voordelen: een stuk minder afhankelijk geworden van fossiele energie, in één keer de CO2 uitstoot voor het stroomverbruik sterk gereduceerd, stroomkosten aan de energieleverancier gereduceerd tot bijna nul en ook niet onbelangrijk het is gewoon heel erg leuk je eigen stroom op te wekken. 🙂

Voor iedereen die al een tijdje met het idee rondloopt zonnepanelen neer te leggen: Ik zeg DOEN!