Naschrift: de groene pc ligt inmiddels in Vobis- en Mycom-winkels in heel Nederland. Je kunt hem ook online bestellen.

Toen we in augustus onze zoektocht naar een Groene PC startten, samen met Ode, Duurzaam Nieuws en Microsoft, leek het nogal ambitieus om met kerst een groene pc in de winkel te krijgen. We hadden daarvoor tenslotte slechts 5 maanden de tijd. Groot probleem was dat zo’n pc er nog niet was en de ontwikkeltijden van fabrikanten aanzienlijk langer zijn.

Wel hadden we de milieuproblemen van pc’s op dat moment helder in kaart: het zijn giftige energieslurpers die zorgen voor een enorme berg afval.

Maar, ambitieus of niet, de doelstelling van het Project Groene PC is gehaald. Vandaag maakte het bedrijf Ara Computers bekend dat ze een samenwerking aangaat met BASgroup voor de ontwikkeling van een groene pc die voor de kerst in de winkels MyCom en Vobis ligt. Deze samenwerking is een uitvloeisel van het Groene PC-project.

De duurzame pc’s, MP/Ara computers, onderscheiden zich op de volgende punten van andere kant en klare systemen:
– Ze zijn in Nederland in elkaar gezet. Moderne slavernij in Chinese fabrieken is daarmee uitgesloten.
– De computer bevat de zuinigste componenten, is blijvend stil en kent zo’n laag energiegebruik dat hij zichzelf terugverdient .
– Alle afgedankte systemen en de individuele verpakkingsmaterialen van de onderdelen, worden gescheiden en in de Benelux teruggebracht tot herbruikbare materialen. Dat voorkomt onnodig transport of erbarmelijke situaties met computerafval in Afrikaanse landen zoals nu helaas ook voorkomt.
– Veelzijdige basis die ruimte biedt voor toekomstige technieken.
– Compleet softwarepakket met beveiliging (anti virus) die gratis is en blijft.

Dus: wil je het nieuwe jaar beginnen met een nieuwe pc? Er is vanaf begin december een groen alternatief.