Bron: Flickr.com – Churl

Er zijn wereldwijd 1 miljard volwassenen met overgewicht. Dat komt omdat we teveel en te ongezond eten. Maar volgens Stephen Perrine, auteur van “New American Diet”, heeft de groei van overgewicht ook te maken met de kwaliteit van ons eten. Veel voedingsmiddelen die vijftig jaar geleden gezond waren, zijn dat anno 2010 niet meer: “Tegenwoordig zitten er allerlei chemische stoffen in ons voedsel. Bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, groeihormonen en antibiotica. Ze zijn niet goed voor het milieu én leiden tot overgewicht.”

Perrine stelt dat het eten van bepaalde chemische stoffen kan leiden tot obesitas. Deze stoffen worden ‘obesogens’ genoemd en moeten geweerd worden uit ons dagelijks voedingspatroon. Dit zijn een aantal van zijn tips om deze chemische dikmakers te vermijden.

Vermijd niet-biologische groenten en fruit
Kies voor biologische groenten en fruit. Lukt dit niet altijd, vermijd dan de niet-biologisch geteelde producten van de ‘dirty dozen’-lijst. Deze producten nemen namelijk makkelijker gif op: perziken, appels, zoete paprika, selderij, nectarines, aardbeien, kersen, boerenkool, sla, geïmporteerde druiven, wortelen, peren.

Kies voor vlees en zuivel met kwaliteit
De voeding voor de dieren die bijvoorbeeld kiloknallers leveren, kunnen bestrijdingsmiddelen bevatten. Deze giftige stoffen worden via vlees en zuivelproducten aan ons doorgegeven. Kies daarom voor vlees en zuivel met kwaliteit, bijvoorbeeld biologische merken.

Ga bewust om met soja
Verwerkte soja kan problemen geven voor je schildklier. Dit orgaan speelt een cruciale rol in de gewichtsbeheersing. Daarnaast kan het hormonale schommelingen veroorzaken, voor zowel mannen als vrouwen. Gebruik in plaats daarvan gefermenteerde soja, zoals tempeh en miso.

Wees voorzichtig met wat je weggooit
De Canadese regering heeft in oktober 2010 Bisfenol A (BPA) als giftige stof gedefinieerd. BPA wordt voornamelijk gebruikt in kunststoffen, zoals cd/ dvd-hoesjes, babyflesjes en magnetrons. Deze giftige stof kan het menselijk hormoonstelsel beïnvloeden. Pas dus op met wat je zomaar op straat gooit.

Lees de etiketten
Voedingsproducenten gebruiken graag de zoetstof High Fructose Corn Syrup (HFCS). Het is zoeter dan suiker en kost minder. Maar HFCS maakt je dik en vergroot de kans op suikerziekte en hartkwalen. Frisdrank bijvoorbeeld bevat vaak HFCS. Lees dus bij aanschaf wat er in je eten zit.

Bron: MNN.com, CBSnews.com, lowcarbdiets.about.com

Lees ook:

Zandwegen hebben de toekomst

Coca-Cola en Pepsi verwikkeld in milieu-oorlog

Beetje depri? 5 tips tegen najaarsmoeheid