Foto: happymealy, Flickr

San Francisco gaat Happy Meals verbieden. Deze Amerikaanse stad heeft een wet aangenomen die restaurants in de stad verbiedt om speelgoed aan te bieden bij ongezond eten. Het bekende Happy Meal menu van McDonald’s is een van de slachtoffers van dit beleid dat per 1 december zal ingaan.

Amerika strijdt tegen ongezond eten

De stap van San Francisco is ongebruikelijk. Amerikanen zijn over het algemeen huiverig om wetten aan te nemen die teveel in het persoonlijke leven van burgers ingrijpen. Maar de wet komt niet zomaar uit de lucht vallen. In de VS hebben ondertussen 17% van de kinderen obesitas, onder andere dankzij de overvloedige aanwezigheid van fastfood restaurants.

Overigens mag er nog wel speelgoed uitgedeeld worden bij gezonde menu’s. De gerechten mogen niet meer dan 600 calorieën bevatten en er moet fruit en groente bij geserveerd worden.

Overgewicht bij kinderen levert gezondheidsrisico’s op. De meeste te zware kinderen zijn dat op latere leeftijd ook. Dit geeft een grotere kans op hart -en vaatziekten. Verder komt door overgewicht Diabetes type 2 nu ook bij kinderen voor — een ziekte die vroeger nog “ouderdomsdiabetes” werd genoemd.

Er zijn verschillende campagnes gestart om iets aan overgewicht te doen. First Lady Michelle Obama is vaak in het nieuws met haar strijd tegen overgewicht bij kinderen. Ook de Engelse t.v. kok Jamie Oliver promoot met een nieuwe t.v. serie gezonder schoolvoedsel. De nieuwe wet past in dus in een trend.

Nederland: nog weinig aandacht voor groeiend probleem

In Nederland is een soortgelijk verbod nog nergens aan de orde. Toch is overgewicht bij kinderen hier ook een groeiend probleem. In 2010 had Nederland slechts 2% van de kinderen obesitas, maar dit was wel een verdubbeling ten opzichte van 1997. Daarbij groeide het aantal meisjes met overgewicht tussen 1997 en 2010 met 25%. Voor jongens was het percentage zelfs 40%.

Gezien deze trends zullen verschillende Nederlandse gemeentes het voorbeeld van San Francisco erg aantrekkelijk vinden. Het is wachten op het eerste ‘happy meal verbod’ in Nederland.

Wat vind jij? Moeten Happy Meals en andere ongezonde kindermenu’s verboden worden?

Bronnen: CBS, TNO, voedingscentrum, Huffingtonpost

Lees ook

Zo ziet een happy meal er na een jaar uit

Vermijd chemische dikmakers: 5 tips

Koran en bijbel lijken meer op elkaar dan je denkt