Foto: livingonimpulse, Flickr

Een nieuwe psychologische studie komt met een opmerkelijke conclusie: gewone mensen zoals jij en ik kunnen in de toekomst kijken. Het onderzoek doet veel stof opwaaien, maar zelfs tegenstanders erkennen: het onderzoek is op een degelijke wetenschappelijke wijze uitgevoerd.

Eerste degelijke onderzoek

Paragnosten en waarzeggers beweren al langer dat mensen in de toekomst kunnen kijken. Maar tot nu toe was er nooit een wetenschappelijke studie die deze bewering ondersteunde. Eerdere parapsychologische onderzoeken vonden óf geen bewijs óf gebruikten dubieuze methodes. Het onderzoek van psycholoog Daryl Bern van de Amerikaanse Cornell University brengt hier verandering in.

Daryl Bern deed 8 jaar lang onderzoek onder meer dan 1000 studenten. Zijn truc was simpel. Hij gebruikte bekende en vaak gebruikte psychologische tests. Deze tests voerde hij echter in omgekeerde volgorde uit. Eigenlijk zouden deze tests dan onzinresultaten moeten geven. Het bleek echter dat mensen  op onverklaarbare wijze goede antwoorden gaven. Volgens Bern bewijst dit dat mensen een gevoel hebben voor wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Bekende psychologische effecten werken ook omgekeerd in de tijd

Een van de tests behelsde het veel onderzochte “priming”. Iemand krijgt een woord te horen, bijvoorbeeld “lelijk” en daarna een foto. Uit eerder psychologisch onderzoek blijkt dat het uitgesproken woord invloed heeft op de waardering die mensen hebben voor de foto. Bern draaide de volgorde om. Zijn studenten kregen eerst een beeld te zien en hoorden daarna een woord. Het bleek dat het “priming” effect ook  dan optrad. De studenten waarderen de foto anders op basis van een woord dat ze nog moesten gaan horen.

De effecten waren overigens niet heel groot, maar wel statistisch significant. Op basis van vergelijkbare resultaten beweren wetenschappers bijvoorbeeld dat aspirine hartaanvallen kan voorkomen — een alom geaccepteerde wetenschappelijke conclusie.

De mens: altijd verrassend

De komende tijd zal het onderzoek van Bern herhaald gaan worden door verschillende andere wetenschappers. Het is nog een open vraag of zij dezelfde resultaten zullen zien. En de grote vraag is natuurlijk: wat zit hier achter?

In ieder geval blijkt nu ook weer dat de mogelijkheden van de mens oneindiger zijn dan we steeds weer denken. Het onderzoek wordt eind dit jaar gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology.

Bron: NewScientist

Lees ook

Bestelbusjes rijden 13000 km zonder chauffeur

Wetenschappers ontdekken hoe je jong blijft: met meditatie

In Nederland zijn vrouwen het beste af