Risotto
300g risotto rijst
1 ui
1 kleine pompoen
75g roomboter
50g Oude Olde Remeker (Oude kaas)
1 glas witte wijn
1L bouillon

Nootmuskaat

Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes. Schil de pompoen en snijd deze in kleine blokjes. Smelt 3 el roomboter in een ruime pan en fruit de ui en pompoen hierin in ongeveer 10 minuten glazig. Breng ondertussen de bouillon aan de kook.

Voeg de rijst toe aan het pompoenmegsel en fruit dit zachtjes mee totdat alle korrels bedekt zijn met boter. Voeg de witte wijn toe en breng het geheel aan de kook. Voeg een schep kokende bouillon toe als de wijn is opgenomen. Voeg telkens wat bouillon toe als de vorige schep opgenomen is. Herhaal dit tot de rijst gaar is, maar nog wel een beet heeft. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten. Meng de rest van de boter en de kaas door de rijst. Breng het op smaak met zout en nootmuskaat. Laat het nu 2 minuten met een deksel op de pan staan.

Romige prei
2 dunne preitjes
5dl slagroom
Nootmuskaat

Maak de preitjes schoon en snijd het groen en het wit in kleine stukjes. Breng de slagroom zachtjes aan de kook en voeg de prei toe. Kook de prei in 20minuten overgaar en pureer het geheel met een staafmixer. Breng het op smaak met zout en nootmuskaat.

Olde Remeker truffels
150g zachte geitenkaas
50g Oude Olde Remeker (Oude kaas)

Rasp de Olde Remeker. Maak 15 balletjes van de geitenkaas en rol ze door de Olde Remeker rasp.

Knoflook wolken
2 teentjes knoflook
500ml water
1 el Lecithine Granulaat (van Bloem natuurvoeding bij de apotheek)

Pureer de teentjes knoflook en roer door het water. Mix het eventueel nog fijner. Zeef het knoflookwater en voeg de soja lecithine toe. Mix goed met een staafmixer en laat 15 minuten rusten. De lecithine zorgt voor een heel mooi stevig schuim.

Geroosterde hazelnoten
100g hazelnoten

Sla de hazelnoten kapot met de onderkant van een zware pan. Rooster de stukjes hazelnoot zachtjes in een koekenpan.

Opdienen
Zet de staafmixer op het oppervlak van het knoflook water en mix tot er een mooie laag schuim is. Snijd de kaastruffels doormidden. Schep een bol risotto in het midden van elk bord. Strooi de hazelnoten erover. Schep er een mooie wolk met schuim bovenop. Druppel de romige prei om de rijst en leg 5 halve kaastruffels op elk bord.

Tips!
Eenvoudiger variant: laat de knoflookwolken en kaastruffels weg

Alle gerechten van het duurzame kerstmenu
Amuse: Mosselen in bier met balsamico uien en citroengranité
Voorgerecht: Pompoenrisotto met romige prei, koflook wolken en Olde Remeker truffels
Hoofdgerecht: Zeebaars met bietentopping, couscous, krokante lasagn en walnotenmarshmallows
Nagerecht: Stoofperen met chocolade saus, Haagse bluf en kaneelgelei