Foto: ndanger, Flickr

De plotselinge dood van hele zwermen vogels en andere dieren heeft veel mensen bezorgd gemaakt. Sommigen zien hierin tekenen van het naderende einde van de wereld. Maar volgens wetenschappers zijn deze gebeurtenissen “niets bijzonders”. Zij maken zich echter wel zorgen over het uitsterven van bedreigde diersoorten.

Massasterfte dieren komt vaker voor

De eindtijdspeculaties kwamen op gang doordat in korte tijd op verschillende plaatsen massale sterfte van dieren werd gerapporteerd. In Lousiana (VS) vielen vorige week zo’n 500 lijsters en spreeuwen dood uit de lucht. In Zweden ondergingen 50 – 100 kauwen hetzelfde lot. Rond oud en nieuw vlogen in Arkansas (ook in de VS) duizenden spreeuwen tegen huizen en auto’s.

Volgens biologen is er echter niets bijzonders aan de hand. “Ik denk niet dat er een verhaal is hier,” aldus Stuart Pimm van Duke University, “Het zijn waarschijnlijk gewoon een paar ongerelateerde gebeurtenissen die opeens in de publieke aandacht zijn gekomen en dat maakt iedereen bang.”

Massale sterfte van dieren komt namelijk vaker voor. Alleen in de VS al worden jaarlijks gemiddeld 163 gevallen van massale dierensterfte gerapporteerd. In 2010 stierven bijvoorbeeld 900 kalkoengieren in Florida en 4300 eenden in Minnesota. Soms zijn er duidelijk aanwijsbare oorzaken, maar vaak tasten de wetenschappers in het duister.

Uitsterving van soorten is een groter probleem

Veel biologen vinden de aandacht voor de massale sterfte van verder gezonde diersoorten zoals lijsters en kauwen opmerkelijk. Volgens Stuart Pimm zijn er veel andere vogelsoorten die met uitsterven worden bedreigd. “Dat is iets waar we ons afgelopen jaar zorgen over maakten en is iets waar we ons de komende tien jaar nog zorgen over moeten maken.”

Bron: MNN, Guardian, MSNBC

Lees ook