Foto: Public Domain Photos, Flickr

Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GFK blijkt dat PVV en SP stemmers  het minste geld uitgeven aan goede doelen. PVV-ers doneren gemiddeld 54 euro per jaar. Dat is 63% minder dan het gemiddelde Nederlandse geefbedrag van 144 euro. SP-ers zitten met 63 euro 56% onder het gemiddelde.

Als we deze resultaten vergelijken met eerder onderzoek blijkt dat PVV en SP stemmers minder vrijgevig zijn dan allochtonen.

In 2009 publiceerde de Vrije Universiteit een onderzoek onder andere naar het geefgedrag van niet-westerse allochtonen (o.a. Turken, Marokkanen, Surinamers). Het bleek dat allochtonen 24% minder geld gaven aan Nederlandse goede doelen dan autochtonen. Per huishouden gaven niet-westerse allochtonen 211 euro, terwijl autochtonen 277 euro gaven. Overigens geven allochtonen ook veel geld aan niet-Nederlandse doelen.

Allochtonen zitten met hun geefgedrag dus een stuk dichter bij het gemiddelde geefgedrag van de Nederlander dan PVV en SP stemmers.

Bronnen: GFK, De Stentor, Geven in Nederland (pdf)

Lees ook