Foto: visualpanic, Flickr

Mocht je net aan een dampende mok koffie nippen? Besteed dan eens extra aandacht aan die heerlijke smaak. Snuif de pittige geur op en pin ‘m vast in je geheugen. Onze rituele ochtend- of avondkoffie verkeert namelijk in de gevarenzone. De oogsten van de arabicaboon, de meest gebruikte koffie, vallen de laatste jaren stelselmatig tegen als gevolg van klimaatverandering.

Moeten wij ons dan voorbereiden op slappe surrogaatkoffie, vraagt u zich af? Zo’n vaart hoeft het niet te open. Fairtrade lanceert bijvoorbeeld een offensief dat ertoe moet bijdragen dat kleine boeren in Afrika en Zuid-Amerika bomen planten om hun omgeving beter te beschermen de gevolgen van klimaatverandering. Zo kunnen kleine koffieboeren in bijvoorbeeld Uganda er eigenhandig voor zorgen dat de temperatuurstijging  in hun omgeving beheersbaar blijft.

Fairtrade roept daarbij de hulp in van de grote retailers, vooralsnog alleen in Groot-Brittannië. Het idee is dat supermarkten een soort CO2-rechten kopen voor hun energiegebruik. Dat geld komt ten goede aan de kleine boeren die in hun eigen omgeving bomen planten. Overigens, dit plan is uiteraard ook geschikt voor bananenboeren, cacaoboeren, palmolieboeren, noem maar op. Voor zo’n beetje alle landbouwproducten waar ons ontbijt uit bestaat.

Bronnen: Guardian, RTL Nieuws, HIER Klimaatcampagne

Lees ook