Claudia en Rita bezig met een slow makeover. Foto: André Blom

Als je een make-over met duurzaam signatuur hebt ondergaan, dan heeft je kledingkast – ongeacht je kleurtype – een groener kleurtje gekregen. Maar ben je zelf ook een beter mens geworden? Met andere woorden: helpt een Slow makeover om groene modeconsumenten te kweken?

De afgelopen weken onderging Rita Hagan, een thuisblijfmoeder die in gepaste stijl aan het werk wil, een Slow makeover onder begeleiding van Claudia Hulshof, Nederlands eerste duurzame stijladviseur. Bij zo’n uitgebreid makeover programma krijgt de deelnemer niet alleen adviezen over een persoonlijke stijl, kleurenpalet en garderobe, maar ook tips voor groene mode, natuurlijke make-up en verantwoorde huidverzorging. Die praktische adviezen lijken een ideaal recept voor het vergroten van het duurzaamheidsbewustzijn van modeliefhebbers.

‘We worden er bepaald niet slechter van als we nadenken over de gevolgen van ons handelen, in dit geval van onze aankopen’, zegt Claudia Hulshof. ‘Je kunt zelf beslissen niet meer mee te doen met het circus van fast fashion, trends en modegrillen, dat veel dierenleed, milieuvervuiling en uitbuiting met zich meebrengt.’ Een duurzaam stijladvies laat zien dat respect voor mens, milieu en dier niet ten koste hoeft te gaan van er goed uitzien. Want het idee dat verantwoorde kleding onverenigbaar is met high fashion is allang achterhaald. ‘Het gehalte aan hippie-achtige ontwerpen is weliswaar hoger bij duurzame mode dan bij reguliere, maar aan de andere kant merk ik dat vooral in de media de riedel ‘geitenwollen sokken imago’ steeds weer wordt herhaald. Het zou me daarom niet verbazen als journalisten een steentje bijdragen aan dit clichébeeld.’

Rita Hagan vóór de makeover. Foto: André Blom

Rita Hagan na de makeover. Foto: André Blom

Of haar cliënten een blijvende verandering ondergaan na een duurzaam stijladvies, vindt Claudia moeilijk te zeggen. ‘De reden dat ik een stijladviseur ben die in duurzame stijl is gespecialiseerd, is simpelweg omdat het voor mezelf zo belangrijk is. Alles wat ik kan doen om naast ‘mooier’ ook een beetje ‘beter’ toe te voegen, geeft me voldoening.’ Is een duurzame stijladviseur onmisbaar om modeliefhebbers een beetje duurzamer te laten winkelen? ‘Winkelen kan iedereen, en de meeste mensen zullen ook wel in staat zijn duurzame opties te vinden, als ze er moeite voor willen doen. Ik maak dat makkelijker doordat ik de weg weet en veel informatie bied via mijn website. Maar mijn meerwaarde is vooral gelegen in het feit dat ik kan helpen een stijl te vinden die bij jouw persoonlijkheid past en waar je aantrekkelijker in wordt. Vervolgens kan ik je helpen die stijl in een zo duurzaam mogelijke stijl te vertalen.’

Rita Hagan, die naar eigen zeggen een redelijk groen geweten heeft, denkt dat ze door de Slow makeover meer duurzaamheidsbewust is geworden. ‘Het heeft mijn ogen geopend om meer informatie te zoeken over duurzame kleding. Het heeft me ook doen realiseren dat ik niet echt wist wat duurzaam is en daar wil ik meer over weten. Ik dacht bijvoorbeeld dat katoen en leer duurzaam waren omdat het natuurlijke materialen zijn. Ik wist niet dat duurzaamheid ook wordt bepaald door de manier waarop het materiaal is behandeld.’ Een groene garderobe is daarmee nog niet eenvoudig te bereiken. ‘Ik denk dat er op dit moment niet voldoende mainstream duurzame mode is. Hopelijk zal er in de nabije toekomst meer keuze komen.’

Foto: André Blom

Vier tips voor een stijlvolle groene garderobe van Sustainable Style,

    • 1. Investeer in een plan voor je eigen kledingstijl. Zet op een rij welke kleding bij je past en waar je naar op zoek bent – en laat de rest links liggen. Voor een duurzame stijl geldt altijd het credo: less is more.

2. Let bij nieuwe aankopen goed op stofsoorten: geef de voorkeur aan linnen, bamboe, tencel en biologische katoen en wol. En probeer eens schoenen of laarzen van synthetische materialen. Dat draagt tegenwoordig comfortabeler dan je denkt.

3. Ga je op de duurzame toer, gooi dan niet alles weg wat je al hebt, maar gun jezelf tijd om een groene garderobe op te bouwen. Houd je erg van niet-duurzame materialen, zoek dan in het vintage- en tweedehands aanbod. Zo kun je dragen wat je leuk vindt en tegelijk de wereld minder belasten.

4. Impulsaankopen vermijden is in het algemeen een goed plan als je duurzaam wilt winkelen. Je kunt beter niet naar de supermarkt gaan als je honger hebt. En zo zou ook als je denkt dat je dringend nieuwe kleding nodig hebt eens moeten kijken wat er allemaal al in je kast hangt.

Tekst: Lynsey Dubbeld, Mode voor Morgen
Foto’s: André Blom, de Fotomakerij