Foto: meddygarnet, Flickr

New York krijgt een van de strengste anti-rookwetten van de Verenigde Staten. Binnenkort mag er niet meer gerookt worden op openbare plaatsen in de buitenlucht, zoals pleinen, stranden en parken. Dit is een uitbreiding van een eerdere wet uit 2002 die het roken in openbare gelegenheden binnen verbiedt.

Volgens Bloomberg, de burgemeester van New York, zorgt deze wet voor een schonere stad: “Deze zomer zullen New Yorkers  die naar onze parken en stranden gaan voor wat frisse lucht en vermaak, nog schonere lucht inademen en zullen ze zitten op stranden die niet door sigarettepeuken ontsierd worden. ”

Gezondheidsexperts van de gemeente verwachten dat wet een gunstig effect zal hebben op de gezondheid van de inwoners. Volgens een onderzoek uit 2009 komen New Yorkers ondanks de reeds strenge wetten vaker dan de gemiddelde Amerikaan in contact met tabaksrook.

De nieuwe wet krijgt echter veel kritiek te verduren omdat het teveel inbreuk zou maken op het privéleven van individuen. “We gaan in de richting van een totalitaire staat als we New Yorkers op deze wijze beperken”, aldus raadslid Robert Jackson , die naar eigen zeggen een niet-roker en marathonloper is. De New York Times noemt de wet in een redactioneel commentaar “teveel van het goede”.

In Nederland hebben rookverboden overigens wel gezorgd voor verbetering van de gezondheid, blijkt uit promotieonderzoek. De longfunctie van baby’s verbeterde met 10% na de invoering van het rookverbod op werkplekken en openbare ruimtes, en nog eens na het rookverbod in cafés.

Bron: New York Times, Duurzaamnieuws, hetkanWel

Lees ook