Bron: janie.hernandez55 (Flickr.com)

In 2050 zal de wereld bijna volledig op duurzame energie kunnen draaien, door gebruik van technologieën waarover we nu al beschikken, aldus James Leape, directeur van het Wereld Natuur Fonds en Manon Janssen, CEO van Ecofys. Het rapport, The Energy Rapport, dat het WNF samen met Ecofys presenteerde, laat zien dat een volledig duurzame energievoorziening voor de onze wereld haalbaar is.

Het rapport stelt dat de overstap naar duurzame energie niet alleen de beste keuze, maar ook onze enige optie is. Klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en toenemende afhankelijkheid van slechts een beperkt aantal energieleveranciers, vormen een bedreiging voor de huidige energietoevoer.

Volop natuurlijke energiebronnen
De energievoorziening zal volgens het rapport in 2050 voor 95% duurzaam kunnen zijn. Dit is haalbaar door te besparen op energie en door op efficiënte wijze gebruik te maken van de reeds beschikbare technologieën. Duurzame energie kan opgewekt worden uit zon, wind en aardwarmte. Slechts voor de resterende 5% zijn kernenergie en fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas) nodig.

Duurzame energie blijft betaalbaar
Er zal wel een forse investering nodig zijn van 3500 miljard euro voor deze verandering. Maar uiteindelijk zal de overstap naar duurzame energie meer opleveren dan de eerste financiële injectie doet vermoeden. Het WNF verwacht dat we in 2050 elk jaar 3000 miljard euro goedkoper uit zijn dan met een niet-duurzame energieopwekking.

Het is volgens Manon Janssen verstandig om nu aan de overstap te beginnen: “We plukken later de vruchten als we nu ingrijpen. Het bedrijfsleven kan een grote bijdrage leveren aan een duurzame toekomst.”

Bron: assets.panda.org, nieuwsbank.nl, bussinesgreen

Lees ook:
Voltanken met tequila
De heldin van de week is nu al bekend
Vegetariërs hebben betere sex (maar dat mogen Amerikanen niet zien)