Foto: I vow to You (Flickr)

In de schaduw van het nieuws over de Egyptische revolutie vond deze week in de wereld van de land- en tuinbouw ook een doorbraak plaats. Onderzoekers in een kwekerij in Den Bosch zijn er in geslaagd om groenten en fruit te telen zonder zonlicht. De resultaten van hun speciale klimaatkamers waren verrassend goed: de productie was drie keer zo hoog als in een kas.

De onderzoekers ontdekten dat van alle kleuren die in zonlicht zitten, planten maar een klein deel absorberen: alleen het rode en blauwe licht. Wat planten verder uit het zonlicht halen, kan ook worden geregeld via de temperatuur, luchtbeweging en luchtvochtigheid. Het gevolg van deze ontdekking, waar de onderzoekers 20 jaar aan gewerkt hebben, is dat het buitenklimaat geen rol meer speelt bij gewassenteelt. Dat maakt het mogelijk om planten ook te telen op zee, in de woestijn of zelfs in steden. Een van de telers in het donker, de heer Meeuws, stelt zelfs: “Er staat in Nederland meer dan zes miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg zonder enig toekomstperspectief. Daar kunnen we prima gewassen verbouwen.”

‘Benidorm bastard’ voorkomt juweliersroof

Waar de TV-journaals deze week geen genoeg van konden krijgen was het bericht over het oude Britse dametje dat eigenhandig een roofoverval op een juwelier in Northampton wist te voorkomen. Gewapend met slechts haar handtas ging de dame zes (!!!) mannen te lijf die daarop in paniek vluchtten. Vier van hen konden later worden aangehouden.

Tenslotte bracht Discovery deze week mooi nieuws met het oog op Valentijnsdag. Het gevoel van intense liefde kan aanblijven, lang na het begin van een relatie. Onderzoekers aan de Stony Brook Universiteit in New York ontdekten dat bij mensen die na tien jaar nog steeds veel van hun partner hielden hetzelfde hersengebied werd geactiveerd, wanneer zij een foto van hun geliefde zagen, als bij een pril verliefd stel. Met deze vondst leveren de onderzoekers het biologische bewijs dat romantische liefde lang kan blijven bestaan. Het hoeft dus echt niet bij een keertje of een kaartje te blijven…

Bronnen: People Planet Profit,NOS, NRC Next en Discovery News

Lees ook:

Vreemdgaan zit in je hersenen (en je kunt er iets aan doen)

Quiz: hoe houd je jouw kind op gezond gewicht?

Vegetariers hebben betere sex maar dat mogen Amerikanen niet zien