Foto: Photocapy, Flickr

Geert Wilders stelt voor om tuigdorpen in te stellen. Goed nieuws: ze bestaan al decennialang in Israël, en werken ook nog eens. Zelfs de Israëlische president Peres komt uit zo’n dorp.

Het jeugddorp is een gesloten campus waar jongeren scholing, opvoeding en speciale zorg krijgen. Jaarlijks worden er 30.000 jongeren opgevangen.  Volgens Marion Frankenhuis van Stichting Life Tools zou dit concept in Nederland ook jongeren kunnen helpen. Frankenhuis: “In Nederland worden jongeren met problemen al snel gestigmatiseerd als ‘probleemjongeren’ en hoofdzakelijk gezien als veroorzakers van problemen, terwijl in Israël juist centraal staat dat ze problemen hebben en daarmee geholpen moeten worden.”

Het Israëlische ministerie van Onderwijs financiert de dorpen. Donateurs en filantropische instellingen zorgen voor extra’s, zoals muziekonderwijs en sportactiviteiten.

In Nederland is er trouwens historisch gezien ook de nodige ervaring met ‘tuigdorpen’. In de negentiende en twintigste eeuw bestonden er in Drenthe “koloniën” voor probleemgezinnen. Ook in de steden bestonden hele wijken waar de bevolking heropgevoed werd.

Bron: De Pers, “het pauperparadijs” door Suzanna Jansen

Lees ook

Koran en Bijbel lijken meer op elkaar dan je denkt

Wat wil het noorden echt met duurzame energie

Optimistisch nieuwsoverzicht: Nederlanders kweken groente en fruit in het donker