Foto: Bart Everson, Flickr

2011 is het jaar van de elektrische auto. En dat is maar goed ook. Want door de domino revolutie in het Midden-Oosten wordt de benzineauto onbetaalbaar.

Enorme prijsstijgingen voor olie

Door de onlusten in Libië en de rest van het Midden-Oosten is de prijs van olie flink gestegen. Een vat Amerikaanse olie kost nu meer dan 100 dollar, en de verwachting is dat de prijs blijft stijgen. Volgens de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking, een expert op het gebied van olie, kan een vat olie binnenkort zelfs naar de 250 dollar stijgen, als de onrust aanhoudt.

Verschillende media spreken al over de komende “olie schokgolf” die grote gevolgen zal hebben voor bestaande economieën. Mogelijk is de benzine (en diesel en LPG) auto een van de eerste slachtoffers van de schokgolf.

2011: het jaar van de elektrische auto

Alternatieve vormen van vervoer worden door de hoge benzineprijzen steeds aantrekkelijker. En laat 2011 nu net het jaar zijn een hele rits nieuwe elektrische auto’s worden geïntroduceerd.

Onder andere Nissan, Renault, Citroën, Peugeot en Opel brengen dit jaar volledige elektrische auto’s op de markt. Het voordeel grote voordeel van elektrische auto’s is dat ze goedkoop rijden. De verwachting is dat de brandstofkosten per kilometer voor de komende generatie elektrische auto’s 50% lager is dan bij benzine auto’s, gerekend met de huidige benzine prijzen.

Verschillende regeringen nemen nu maatregelen om de afhankelijkheid van olie te verminderen. De Britse regering wil elektrisch rijden stimuleren. De Spaanse overheid verlaagde recent de maximum snelheid op snelwegen naar 110 km om zo brandstof te besparen.

Bron: Guardian, Ourworld 2.0, hetkanWel

Lees ook