Foto: emilio labrador, Flickr

De gemiddelde levensverwachting blijft stijgen. Kinderen die nu in Nederland geboren worden, zullen gemiddeld zo’n 81 jaar worden. En de kans is groot dat kinderen die eind deze eeuw geboren worden de 90 of zelfs 100 jaar met gemak halen.

Levensverwachting blijft stijgen

Sinds 1800 groeit de levensverwachting elke eeuw met 20 jaar. Een kind dat in 1800 geboren werd, had een levensverwachting van 37 jaar. Veel mensen werden wel ouder dan 37, maar door de hoge zuigelingensterfte was het gemiddelde laag. In 2008 was de levensverwachting meer dan 2x zo hoog: 80,4 jaar.

De vraag voor de 21ste eeuw: zal deze groei zich doorzetten? Zullen kinderen die in 2100 geboren worden ook 20 jaar langer leven en de 100 halen? Het goede nieuws: de 90 lijkt haalbaar, een extra 10 jaar in levensverwachting. Maar 100 zit er niet in. “Ik vermoed dat we een groei van 10 jaar in levensverwachting zien, maar niet meer dan dat in deze eeuw,” aldus expert in verouderingsprocessen Dr. Lynne Cox van de Universiteit van Oxford. “Ik denk dat we binnenkort een vermindering van de groei van levensverwachting zullen zien.”

We moeten obesitas overwinnen om de 100 te halen

Het pessimisme van Lynne Cox is ingegeven door de groei van het aantal mensen dat aan welvaartsziekten lijdt. Zorgde de toenemende welvaart in de afgelopen eeuwen voor een hogere levensverwachting, tegenwoordig lijkt het effect eerder omgekeerd. Dr. Cox: “Vooral ziektes zoals diabetes, die te maken hebben met een toename van obesitas, zullen een negatief effect hebben op overlijdenstatistieken en de gemiddelde levensverwachting. Het hangt af van de vraag of tieners met overgewicht, als ze dertig zijn, hun manieren veranderen en gezonde volwassenen worden, of niets doen.”

Bron: Guardian, Wikipedia, Worldbank

Lees ook

Mannen vervuilen milieu meer

De olie schokgolf en de opkomst van de elektrische auto

Win een reis naar Borneo