Foto: dullhunk, Flickr

Welk voedsel goed is voor iemand kan van persoon tot persoon verschillen. Een voedingsadvies moet daarom in de toekomst gebaseerd zijn op een persoonlijk genetisch gezondheidsprofiel. Dat zegt hoogleraar nutrigenomics Michael Müller van Wageningen Universiteit.

Tsunami van voedsel gerelateerde ziektes

“De wetenschap denkt dat het weet wat gezond voedsel is”, zegt Müller, “Maar de werkelijkheid is een tsunami van overgewicht, hart -en vaatziektes en diabetes.”

Op dit moment krijgen mensen een te algemeen voedingsadvies. Ook wordt er pas echt actie ondernomen door dokters en voedingskundigen als iemand al ziek is. Müller pleit ervoor om mensen veel eerder een op maat gesneden voedingsadvies te geven die ziektes kan voorkomen.

Dit kan door het gezondheidsprofiel van mensen op te stellen. “Uit bloed, urine en poep kan je veel informatie halen. Door bijvoorbeeld een poepmonster te bestuderen, kan je zien wat voor bacteriën erin zitten. Op basis daarvan kan je mensen een drankje laten slikken om de balans te herstellen tussen goede en slechte bacteriën,” aldus Müller.

De kennis van onze individueel pakket aan genen is daarvoor van groot belang. Dan kan nauwkeurig vastgesteld worden welk voedsel voor jou het meest gunstige effect zal hebben.

Persoonlijk advies goed voor motivatie

Dit persoonlijk advies kan ook de motivatie om gezond te eten stimuleren. Müller: “Mensen moeten zelf verantwoordelijkheid nemen om gezond te blijven. Ze zullen meer gemotiveerd zijn om gezond voedsel te eten als ze een concreet advies hebben.”

Bron: nu.nl, Wageningen Universiteit

Lees ook