Foto: midorisyu, Flickr

De New York Times meldt dat uit een van de reactoren van de Fukushima kerncentrale grote hoeveelheden radioactief materiaal ontsnappen. Nu er radioactief materiaal in de lucht terecht komt, begint de Fukushima ramp steeds meer op Tsjernobyl te lijken. De Japanse regering spreekt van een “zeer hoog risico” op verdere radioactieve besmetting.

De New York Times spreekt van het “ernstigste nucleaire incident sinds Tsjernobyl”. Lees het hele artikel in de NY Times

Update
Nu.nl meldt dat de ramp stijgt in de nucleaire rampenschaal. De ramp staat nu op niveau 6, het een na hoogste niveau. Alleen Tsjernobyl kreeg niveau 7. “Het incident heeft een compleet andere dimensie gekregen vergeleken met maandag”, zei Lacoste, directeur van de Franse toezichthouder voor veiligheid van kernenergie.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, noemt de situatie in Japan een “apocalyps”. Voor het Europese standpunt over kernenergie zullen de gebeurtenissen ook vergaande gevolgen hebben: “Na wat er gebeurd is, kan het niet meer ‘business as usual’ zijn.”

UPDATE: Duitsland sluit voorlopig kerncentrales
Duitsland sluit voorlopig alle zeven kerncentrales die voor 1980 in gebruik zijn genomen. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel dinsdag bekendgemaakt.

De Franse ambassade meldt dat de radioactieve wolk Tokio in 10 uur kan bereiken. MSN meldt dat mensen Tokyo ontvluchten en massaal aan het hamsteren slaan

Wat is een Meltdown?
Door het gebrek aan stroom komt er geen nieuw water in de reactoren. Als het water op is, raakt de kern van de reactor oververhit wat kan zorgen voor de meltdown. Dat betekent dat de beschermende kap ronde de kern beschadigd is.
De oorzaak is deze keer een totaal andere dan in Tjernobyl: daar kwam de oververhitting omdat de centrale op hol sloeg. In Japan is de centrale uit.
Als er een meltdown plaatsvindt, ontsnappen er veel radioactieve stoffen, die dan in een soort veiligheidsruimte terechtkomen. Normaal gesproken kan er daardoor geen grote ramp plaatsvinden voor de volksgezondheid. Men betwijfelt echter of het ‘containment building’ de nog oplopende druk aankan. Mogelijk zouden de muren het onder de druk gaan begeven.
Bron: Welingelichte Kringen

Voorspellen van ‘bevingenstormen’
Brandpunt rapporteerde gisteren hoe wetenschappers de ‘bevingenstorm’ in Japan al voorspelden met behulp van speciale software. Wat Japan nu overkomt, zal onvermijdelijk ook andere steden treffen, zoals Istanbul en San Francisco. Allebei steden gelegen op een plek waar breuklijnen het land verlaten en doorlopen in zee. Beide metropolen dreigen het slachtoffer te worden van een aardbeving die een serie van aardbevingen inluidt, of juist eindigt.
Via: Sibelle65

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Lees ook