Fietsers kunnen altijd al zeggen dat zij ‘groener’ zijn dan automobilisten, maar de fiets zelf is vaak helemaal niet zo groen geproduceerd. Daarom heeft Joep van Ginderen de eerste echt eerlijke fiets op de markt gebracht: de Bamboosero.

Ode geeft korting op deze fietsen, kijk onderaan de blog!

Het frame van de Bamboosero is helemaal klimaatneutraal: het is van het natuurlijke materiaal bamboe en wordt met de hand geproduceerd, zo goed als zonder elektrische gereedschappen. Bij het groeien van bamboe slaat de plant CO2 op, in tegenstelling tot de productie van staal of aluminium waarbij CO2 uitgestoten wordt. Nadat de lokaal gekweekte bamboe gekapt is, gaat het eerst 24 uur in een zeepoplossing om alle mogelijke schimmels of insecten te verwijderen, waarna het vier maanden mag drogen, helemaal slow en zonder chemische middelen.

Ook is de productie van de fiets zeer Fairtrade: de bouwers van de frames in Afrika, krijgen naast een vast, eerlijk inkomen ook een ‘ontwikkelingspremie’ van 50 euro per verkocht frame om te investeren in gereedschap, of om hun kinderen naar school te laten gaan. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de inkoop van hun bamboe, en bouwen zo echt hun eigen onderneming op.

De echte fietsliefhebber zal blij zijn om te horen dat bamboe zeer geschikt als materiaal voor een fietsframe. Het is namelijk qua sterkte vergelijkbaar met staal, maar wel heel licht en toch stijf. Een groot voordeel ten opzichte van metaal is ook dat bamboe niet kan roesten en bovendien trillingen dempt waardoor het erg comfortabel rijdt. Het is een zeer taai materiaal en kan tegen een stootje. Om het houtachtige bamboe te bechermen tegen de Nederlandse weersinvloeden wordt het frame in een blanke autolak gezet.

De man achter EerlijkeKansen is oprichter Joep van Ginderen uit Leiden. Hij is niet de ontwerper van de fiets. Dat is Craig Calfee, bekend van o.a. carbonfietsen voor oud wereldkampioen en tourwinnaar Greg LeMond. Joep is wel de eerste die de fietsen vanuit Ghana in Nederland op de markt brengt, met de gedachte dat handel de beste ontwikkelingshulp is. Hij krijgt soms gekke reacties, zoals de vraag of je de fietsen ook water moet geven.

De fietsen zijn er in race-model, stadsfiets of mountainbike.
Kijk voor meer informatie op de website van Eerlijke kansen.

Ode mag aan haar nieuwsbrieflezers, bij aankoop van een complete fiets, 100 euro korting geven op de gekozen accessoires. Print de Ode-nieuwsbrief uit of neem hem op uw telefoon mee om de korting te ontvangen. Deze actie geldt t/m 31 mei.
Nog geen nieuwsbriefabonnee? meld je nu aan

Volg Ode ook op Twitter of Facebook , via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand.

Lees ook

Zo praat je mee over kernenergie

Elektrisch rijden is schoon en goedkoop

Schrijf je groene droom en win een groene pc