Foto: Nils Geylen, Flickr

AIDS bestrijden met eigen wapens — dat is het idee van biochemicus Leor Weinberger van de Universiteit van San Diego. Weinberger heeft een virus ontwikkeld dat het HIV/AIDS moeilijker maakt om zich te vermenigvuldigen. Deze behandeling is vooral goed voor mensen die geen toegang hebben tot reguliere medicijnen. In Subsahara Afrika kan de behandeling met een virus het aantal mensen met AIDS met 96% (!) verminderen.

Het werkt als volgt: patiënten krijgen een verzwakte en genetische gemodificeerde variant van het HIV virus toegediend. Deze variant bindt zich aan dezelfde proteïnen als HIV. Er is dus minder ruimte voor HIV om zich te ontwikkelen, er ontstaat competitie tussen de virussen die de voortgang van HIV en AIDS kan belemmeren.

Het medicijn is vooral geschikt voor groepen en gebieden die lastig te bereiken zijn met reguliere medicijnen, bijvoorbeeld gebieden waar weinig medische zorg is of  sekswerkers en drugsgebruikers.

Het onderzoek is nog niet getest op mensen. Ook moet uitgezocht worden of het virus niet erger dan de kwaal is en zelf ook schadelijk wordt als het zich mengt met ander genetisch materiaal in het lichaam. Maar Weinberger is optimistisch: ook voor polio bestaat er een soortgelijk medicijn dat goed functioneert. Dus waarom niet voor AIDS?

Bron: Discovery News

Lees ook