Foto: mrlinux71, Flickr

(Gastbijdrage door Herma.  Wil jij ook meebloggen?).

Wie zijn winkelwagentje zonder nadenken vol wil gooien kan nu beter stoppen met lezen. Als je eenmaal weet waar alle E-nummers en overige toevoegingen voor staan is het afgelopen met onbezonnen inkopen doen. De kleine lettertjes zijn niet zo onschuldig als ze misschien lijken. Diverse toevoegingen zoals E621 en E951 tasten langzaam het zenuwstelsel aan en kunnen kankerverwekkend zijn. Ze hebben bijvoorbeeld invloed op je zicht, gehoor, vruchtbaarheid en veroorzaken bij sommige mensen allergieën, slapeloosheid, hyperactiviteit, astma of eczeem.

Wil je wel weten wat je consumeert? Koop dan het gidsje van de Française Corinne Couget: ‘Wat zit er in uw eten? De gids die ervoor zorgt dat u zich niet langer vergiftigt’. Couget doet al jaren onderzoek naar de giftigheid van toevoegingen en E-nummers. Voor alle duidelijkheid: de E staat niet voor vitamine E, maar voor Europa. Met het boekje op zak kom je er gemakkelijk achter wat er allemaal in het eten wordt gestopt.

De gids beschrijft de E-nummers stuk voor stuk en categoriseert het eventuele risico voor de gezondheid met de kleuren groen, oranje en rood. Bij rood is het devies: echt vermijden. Dat geldt bijvoorbeeld voor nummertje E441, synoniem voor gelatine dat ontrokken wordt uit huiden, pezen en botten van dieren. De gezondheidsrisico’s zijn legio: astma, verschillende allergieën, huidreacties, darmstoornissen, infecties van urinewegen, gewichtstoename, nierstenen en gezwellen. Dit verdikkingsmiddel wordt aan duizenden levensmiddelen toegevoegd zoals desserts, zuivelproducten, kazen, snoepjes en sorbets. Het is heel lastig om deze stof helemaal te vermijden.

Dat geldt ook voor de twee additieven die in het boekje extra worden uitgelicht: E951 en E621. Beide tasten het zenuwstelsel aan en zijn kankerverwekkend, maar zitten ondertussen wel in heel veel producten. E951 oftewel aspartaam is een synthetisch zoetmiddel dat maar liefst 92 bijwerkingen kan veroorzaken van hoofdpijn tot impotentie en Alzheimer aan toe. Ook de smaakversterker mononatriumglutamaat E621 beschouwt Couget als giftig vanwege de vele gezondheidsrisico’s.

Mijd je deze stoffen dan kun je meer dan helft van het aanbod in de supermarkt links laten liggen. Vrijwel alle light producten vallen af vanwege de zoetstof aspartaam. De kant en klare soepen, sauzen en magnetronmaaltijden hoef je niet meer in je kar te doen vanwege de smaakversterker E621. Deze manier van inkopen doen scheelt heel veel pakjes, zakjes, snoep, frisdrank en blikken in de voorraadkast. Zo zuiver mogelijk eten vraagt om creativiteit in de keuken. Het is ook voordeliger want verse ingrediënten zijn vaak goedkoper en smaken volgens mij ook lekkerder.

Boek: ‘Wat zit er in uw eten? De gids die ervoor zorgt dat u zich niet langer vergiftigt’
Corinne Couget, Will Jansen. Uitgeverij Bouillon Bilthoven

Lees ook