Het ING House

We leven midden in een groene revolutie, de ‘Third Industrial Revolution’ zoals ING-analist Marco Gulpers hem noemt in zijn gelijknamige rapporten. De wereldbevolking groeit explosief, net als de wereldwijde welvaart, wat een einde maakt aan het tijdperk van goedkope grondstoffen. Bovendien neemt de samenleving geen genoegen meer met de hoeveelheid afval en broeikasgassen die onze economie produceert. Op het ING-congres ‘Industrial Revolution’ vertelden Nederlandse topbedrijven hoe zij inspelen op de deze revolutie. hetkanWel was erbij en sprak met bestuurders van drie bedrijven: Shell, Ahold en ING. In drie blogs volgen de antwoorden op onze vragen, en die van jullie.

Vandaag deel III: het interview met Arnaud Cohen Stuart, Head of Business Ethics bij ING. In vergelijking met banken van dezelfde grootte, presteert ING ‘Best in Class‘ op de duurzame criteria voor de uitstoot van broeikasgassen, energieverbuik, waterverbruik en afval, volgens het onderzoeksrapprt van Marco Gulpers. Het bedrijf was al klimaatneutraal  in 2007 en in 2010 was 60% van de gebruikte electriciteit afkomstig van groene bronnen. Ook mag je bij ING vanaf 2012 alleen nog auto’s met milieulabel A of B leasen (minder dan 120 gr uitstoot CO per kilometer). Hoe duurzaam ING precies is, kan iedereen lezen op de speciale website http://www.ingforsomethingbetter.com/

Frissewind: In jullie eigen rapport komen jullie als een duurzame  bank uit de bus. De website eerlijkebankwijzer.nl die het beleid en de financieringspraktijk van banken vergelijkt, is echter minder positief. Jullie scoren matig op terreinen als wapenhandel en klimaatverandering.

Arnaud Cohen Stuart: “Ja, ik verwachtte die vraag al.  Het is voor ons geen doel opzich om #1  te zijn in de eerlijke bankwijzer, maar we  streven wel naar duurzaamheid. Dat blijkt uit veel onafhankelijke onderzoeken waarin we internationaal worden vergeleken met andere grote banken. Met de Eerlijke bankwijzer stellen organisaties als Oxfam Novib, Amnesty International en Milieudefensie de norm en verwachten van ons dat wij daaraan voldoen. Wij hanteren andere normen, die passen bij ons verdienmodel  en onze eigen visie op verantwoord ondernemen. Er zijn banken die zich hebben gespecialiseerd in duurzaamheid, wij  bieden die diensten ook, maar we vinden het eveneens belangrijk om met ‘normale klanten’ te werken aan verduurzaming .”

Ook met wapenhandelaars en kolencentrales?

“Als we vandaag  volledig zouden stoppen met investeren in kolen, dan gaat morgen het licht uit.  Alternatieven zijn nog niet in voldoende mate beschikbaar. Daar moeten we eerst in investeren. En wanneer je als norm stelt “geen investeringen in wapenhandel” betekent dat ook stoppen met defensie. Daar is maatschappelijk volgens mij niet echt een breed draagvlak voor te vinden.”

Hoe werken jullie samen met bedrijven om te verduurzamen?

“Door sessies als deze te organiseren, waarbij we samen met andere bedrijven het thema duurzaamheid behandelen. Maar ook door rapporten te publiceren, onderzoek uit te voeren en denktanks aan het werk te zetten om producten of diensten te ontwikkelen voor consumenten en bedrijven. Zo hebben we een business case geschreven voor elektrisch vervoer.

Het is voor ons echt van belang dat klanten verduurzamen, want wie dat niet doet, komt straks serieus in de problemen. Dat is voor onze investeringen natuurlijk ook niet goed. Daarom werken we als bank zo: wij proberen de echte viezerikken uit te sluiten en bij 60% van de klanten helpen we bij de verduurzaming door bijvoorbeeld de beste industriestandaard als voorwaarde voor een investering te hanteren.  Bij de overige klanten is het beleid meestal al duurzaam genoeg.”

Lees ook:

Bonus voor duurzaamheid is bij Ahold niet nodig

Wat zijn jouw groene vragen aan Shell en andere Nederlandse multinationals?

Met een beetje creativiteit kun je Shell in Nigeria een succes noemen