Foto: Bert Kaufman, Flickr

De kosten van de energierekening van een gemiddeld huishouden gaan het komende jaar ongeveer 110 euro stijgen. Dat meldde Eric Roddenhof, commercieel directeur van Nuon vrijdag in de Gelderlander. De stijging van de energierekening is het gevolg van de hogere kosten voor grondstoffen als gas, steenkool en olie.

Nederlanders verbruiken ook steeds meer energie. Volgens het CBS was 2010 het jaar waarin we de meeste energie ooit verbruikten. Maar vrees niet, er valt ook heel veel te besparen. Dit zijn 5 toppers waarmee je de kosten voor energie in de hand houdt.

1. Isoleer je woning. Met dak- of gevelisolatie bespaar je in een klap de meeste energie en euro’s: het kan al snel 600 euro per jaar opleveren.

2. Vervang je oude CV-ketel. Met een nieuwe HR-combi-ketel op gas bespaar je per jaar 210 euro.

3. Zet zonnepanelen op je dak. Dit levert je 150 euro per jaar op én je energie is schoon.

4. Rij in een zuinige  auto. Een zuinige auto met A-label scheelt 20 euro op elke 100 euro aan autobrandstof.

5. Ga met de trein naar je werk. Laat je auto staan en stoot vier keer minder CO2 uit, besparing 60 euro per jaar.

Er zijn ook verschillende websites waar je informatie vindt over energiebesparing. Bijvoorbeeld het initiatief “10:10 The energy challenge” helpt met slimme tips. 10:10 partner Microsoft heeft een stappenplan ontwikkeld voor besparing op het energieverbruik van een computer, die tegenwoordig evenveel stroom trekt als een koelkast.

Bron: Elsevier, De Gelderlander, CBS, hetkanWel

Lees ook

Energie besparen, geld verdienen

Zo wordt je computer groen

Een zonnepaneel op je dak, zo doe je het