Foto: TheOtherJohnC, Flickr

Wetenschappers hebben een manier verzonnen om hoog radioactief kernafval te scheiden van laag radioactief afval: met algen uit de vijver.

300.000 kubieke meter kernafval

Kerncentrales produceren nogal wat radioactief afval: op dit moment ligt alleen al in de VS 300.000 kubieke meter radioactief slib. Om dit goed op te slaan is het belangrijk om de echt gevaarlijke stoffen eruit te halen en netjes op te bergen. Wetenschappers van Northwestern University en Argonne National Laboratories (beide uit de VS) willen algen die je normaliter in vijvers vindt hiervoor gebruiken.

“Het opruimen van kernafval is een probleem dat we moeten oplossen”, aldus Derk Joester, een van de wetenschappers. “Zelfs als alle nucleaire reactors morgen sluiten, is het huidige volume van afval nog steeds groot, en duur om op te slaan. We moeten hoog radioactief afval scheiden van laag radioactief afval. De algen bieden een mechanisme om dit te doen. We willen dit begrijpen en optimaliseren.”

Afval scheiden voor gevorderden

Hoe werkt het? De algen nemen Strontium op, een van de meer gevaarlijke stoffen in kernafval en verwerken het tot vaste kristallen die makkelijk gescheiden kunnen worden van de rest van het afval.

Het is nog onzeker of de methode echt zal werken: de wetenschappers hebben de algen tot nu toe alleen getest met niet-radioactief Strontium. Hoe algen reageren op de radioactieve variant is nog niet bekend. De wetenschappers zijn echter optimistisch, aangezien algen in extreme omstandigheden kunnen overleven.

Mogelijk kunnen de algen ook ingezet worden bij het opruimen van de troep rond de kerncentrale in Fukushima.

Bron: Ecogeek, Physorg

Lees ook