Wanneer we op Trendwatching.com af mogen gaan, is er een mooie reclametrend gaande: Random Acts of Kindness. Het spontaan leveren van een ‘aardige actie’ wordt al langer gestimuleerd door verschillende groepen en personen, maar wordt nu ook steeds vaker omarmd door het bedrijfsleven.

Is het echt zo goed als het lijkt? Uiteindelijk gaat het er de bedrijven natuurlijk om dat consumenten de acties als positief ervaren, waardoor zij vaker of meer de betreffende producten gaan gebruiken. Toch komt het sterk over als een goede ontwikkeling: bedrijven die van deze tactiek gebruik maken zijn zich er namelijk als geen ander bewust van dat ze de boel niet kunnen bedriegen – de ‘act’ dient authentiek en oprecht te zijn.

Het feit dat bedrijven juist nu deze trend omarmen is vooral gebaseerd op de revolutie die internet en social media hebben gebracht. Consumenten hechten meer dan ooit waarde aan de menselijke kant van een bedrijf, goed beursprestaties worden minder belangrijk ervaren dan een transparante werkwijze. Voeg hier aan toe dat iedereen te pas en te onpas online zijn gemoedstoestand ventileert, dit bovendien het liefst met zoveel mogelijk mensen deelt en je hebt als bedrijf een perfecte aanleiding om consumenten – onverwacht – blij te maken.

In het artikel op Trendwatching.com staat een aantal aardige voorbeelden vermeld. Bijvoorbeeld van KLM die op Schiphol in de gaten hield wie met KLM zou vliegen en iets over zijn situatie deelde via Twitter. Vervolgens werden deze personen getrakteerd op een leuke verrassing. Zo was er een PSV fan die twitterde dat hij een belangrijke wedstrijd zou missen, omdat hij naar New York ging. Het KLM-team voorzag hem ter plekke met een Lonely Planet van New York, waarin alle sportbars te vinden waren waar live voetbal werd uitgezonden. Een voorbeeld dat niet gegeven wordt in het Trendwatching-artikel, maar hier wel degelijk onder valt, is de ‘Happiness Truck’ van Coca Cola (Rio de Janeiro), waarvan je een video vindt een het begin van dit artikel. Wanneer dit geen glimlach op je gezicht tovert…

Het blijft reclame, maar het is een stuk sympathieker dan het lukraak bombarderen van de consumenten via de traditionele massamedia. Deel het met anderen wanneer je het waardeert en laat het weten wanneer je er niet van gediend bent. Jouw stem via social media is krachtiger dan je denkt!