Foto: Martijn Munneke, Flickr

De schattingen van het aantal slachtoffers door de Tsjernobyl-ramp lopen nogal uiteen. Fysicus en wetenschapsjournalist Arnout Japsers spreekt in de Volkskrant van 18 maart over enkele tientallen mensen die zijn overleden door de ramp. De Pers voegt daar aan toe dat er volgens de Wereld Gezondheids Organisatie nog eens ongeveer 4000 mensen overlijden als gevolg van blootstelling aan straling. En Duurzaam Nieuws meldt dat er volgens Oekraïnse onderzoekers 2,254,000 mensen als gevolg van de ramp medische hulp nodig hebben.

Maar volgens stralingexpert, professor Gerard Wagemaker, was de straling geen probleem. Juist de massale evacuatie zorgde voor meer problemen dan de straling. Als medicus reisde hij begin jaren negentig naar het rampgebied om een inschatting te maken van de hulp die Nederland eventueel zou kunnen geven aan de Sovjetunie. ‘Wij troffen geen enkele aanwijzing dat er meer kinderen met aangeboren afwijkingen geboren werden in het gebied. Ook het aantal kankerpatiënten was hetzelfde als elders in de wereld.”

Als je het spoor bijster raakt over kernenergie, kun je in ons dossier lezen wat voor- en tegenstanders moeten weten over kernenergie.